Se incarca...

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Iter in tempore

CAND: Luni, 21. Nov. 2016, ora 19:00

UNDE: Teatrul National Bucuresti, Sala Atelier, B-dul Nicolae Balcescu 2

 

INFORMATII ADITIONALE:

 

Spectacolul „Iter in tempore” reprezinta calatoria in timp facuta de un personaj contemporan, care descopera, invers cronologic, secolele XIX - XIV prin dans si muzica. Curiozitatea caracteristica copilariei declanseaza acest itinerariu, iar atractia irezistibila oferita de muzica si pasii de dans jucausi il calauzesc tot mai departe în timp. Acest scenariu reprezinta o incercare de a demonstra ca trecutul poate fi inteles, atunci cand ne eliberam de prejudecatile contemporane.

 

Calatoria se face inapoi, din aproape in aproape si cu pasi msrunti – diferentele dintre prezent si trecut cresc astfel aproape inobservabil. Astfel, intre cele doua date limita (prezentul si epoca medievala) se poate observa ca nu exista o ruptura, ci o continuitate in timp. Costumele folosite in acest spectacol sunt impresionante prin diveristatea lor, dansul surprinde prin inventivitate iar piesele alese pot constitui o lectie de istoria muzicii.

 

Regia: Tünde Kocsis

Coregrafia: Csilla Juhász

Muzica: Ansamblul Codex

 

Passeggio: „Noi suntem un grup de dansatori din Cluj-Napoca. Nu suntem profesionisti pentru ca aceasta nu este meseria noastra. Si, probabil ca daca am fi, nu am mai dansa cu atata placere. Dar asta nu inseamna ca nu suntem perfectionisti. Dansam in timpul liber, adica destul de des. Pentru ca ne place sa ne intalnim si sa transformam aceste intalniri in spectacole. Dansam asa cum se dansa mai demult... Nu dansuri populare, ci dansuri un pic mai vechi.

Descifram pasi de dans si coregrafii vechi de sute de ani. Cand ne plictisim de dans, rasfoim albume de arta si apoi croim si coasem costume. Ne distram amestecand culori. Nu vrem sa ne intoarcem in timp, ci vrem sa aducem fragmente si culori din secolele XIII - XIX in prezent.”

 

Codex

Ansamblul de muzica veche Codex a luat fiinta in anul 1996, avand in componenta profesori si studenti ai Facultatii de Muzică a Universitatii „Transilvania” din Brasov. Avand ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XV–XIX, cu ajutorul instrumentelor de epoca, pe baza surselor teoretice ale vremii, ansamblul continua bogata traditie a formației brașovene de muzica baroca Cantus Serenus.

Ansamblul cercetează muzica culta din Transilvania si din Europa de Est, precum si sursele europene care au tangenta cu aceasta. Membrii formatiei s-au specializat in cadrul unor cursuri de maiestrie interpretativa baroca din mari centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta. Formatia a sustinut numeroase concerte in tara si peste hotare. Repertoriul formatiei cuprinde muzica din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codicele Caioni, Manuscrisul de la Sfantu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy etc.), muzica din Europa Centrala si de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce etc.), muzica baroca timpurie (Castello, Cima, Frescobaldi etc.), muzica barocă franceza (Hotteterre, Marais, Boismortier etc.), italiana (Vivaldi, Albinoni, Corelli etc.) si germană (Telemann, Händel, Bach etc.). Au sustinut numeoroase concerte in tara si peste hotare.

Harta
  • Teatrul National Bucuresti

    Bulevardul Nicolae Balcescu nr. 2
    010051 Bucuresti

    Bulevardul%20Nicolae%20B%C4%83lcescu%2C%20Bucharest%2C%20Romania