Se incarca...

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Una dintre cele mai mari cantarete de muzica FADO ajunge in Romania in toamna acestui an.

Ana Moura, una dintre marile sperante ale fado-ului portughez va concerta in premiera in Romania in cadrul unui turneu national.
Concertul este organizat de catre agentia Amprenta Advertising si va avea loc in trei orase din tara: Bucuresti – 3 octombrie 2013, Sala Palatului; Timisoara – 5 octombrie, Teatrul National; Cluj-Napoca – 7 octombrie, Opera Nationala Romana.
Artista este cea mai tanara fadista care a fost vreodata nominalizata pentru premiul olandez muzical Edison Award. Nascuta in orasul Santarem din Portugalia, in anul 1979, Ana a crescut intr-o familie de cantareti care a incurajat-o sa urmeze o cariera muzicala. La 6 ani ea a cantat primul ei cantec Fado
Cavalo Ruco”, insa acest gen de muzica a fost lasat deoparte in adolescenta cand artista a devenit interesata de alte genuri, mult mai apropiate de preferintele prietenilor din liceu. La varsta de 14 ani, timpul descoperirilor si rebeliunilor, Ana s-a mutat la Carcavelos si s-a inscris la Academia dos Amadores de Musica pentru a-si termina liceul. Aici ea si-a format prima trupa impreuna cu cativa colegi de la scoala si desi cantau alte genuri, vocea artistei avea un ton natural de Fado, reusind sa introduca in repertoriul lor si cate o piesa de acest gen.
Experienta sa cu cover band-ul Sexto Sentido a dus la realizarea unui album pop/rock cu muzicianul Luis Oliveira, insa albumul nu a fost niciodata terminat. Apoi destinul a intervenit si Ana Moura a fost descoperita de un chitarist, Antonio Parreira, care a fost profund impresionat de ea si a prezentat-o mai multor case de Fado. Printre acestea se numara si casa de Fado „Senhor Vinho” a carei coproprietar era Maria da Fe, cea care a lansat cariera Anei Moura in genul muzical Fado.
Producatorul muzical specializat in Fado, Jorge Fernando a contribuit la realizarea primelor doua albume ale Anei, "Guarda-me a vida na Mao" (2003) si "Aconteceu" (2004). Reactia publicului si a criticilor fata de albumul „Guarda-me a Vida na Mao” a fost unanim entuziasta, iar Ana Moura a devenit imediat una dintre cele mai cautate artiste, atat in Portugalia, cat si in strainatate, unde cea mai importanta prestatie a fost cea de la prestigioasa sala de concerte Carnegie Hall din New York in 2005.
Vocea inconfundabila a cantaretei a facut victime si in randul artistilor de talie internationala. Cei de la The Rolling Stones erau in cautarea unei voci de Fado pentru un proiect special, iar cand au ascultat-o pe Ana Moura a fost dragoste la prima auditie. Artista a colaborat cu ei la melodiile „Brown Sugar” si „No Expectation”.
Pasiunea intensa a Anei Moura pentru muzica Fado a urcat-o direct in topuri. Succesul a venit odata cu lansarea albumului "Para Alem da Saudade" (2005), care a stat 70 de saptamani in topuri si a castigat premiul Amalia Rodrigues. Cu cel de al patrulea album, "Leva-me aos Fados" (2009), artista l-a cucerit definitiv si pe Prince. Dupa un zbor special la Paris pentru a asista la unul dintre concertele Anei, Prince a invitat-o sa cante alaturi de el la festivalul Super Bock Super Rock. Impreuna au interpretat o versiune portugheza a cantecului “Walk in Sand” si traditionalul Fado “Vou Dar de Beber a Dor”.
Fado este cea mai recunoscuta muzica a Portugaliei, care exprima o serie de emotii - singuratate, melancolie, dor, chiar si o viziune fatalista asupra soartei, Fado fiind tradus in mod obisnuit ca destin sau soarta, conform cuvantului din latina fatum.

„Acest gen de muzica starneste un val de emotii puternice si te farmeca pe loc. Cunoscatorii, iubitorii de muzica Fado, dar si cei care nu stiu prea multe despre aceasta muzica minunata sunt asteptati sa descopere vocea sublima a Anei Moura – o voce incredibil de armonioasa si unica. Garantam ca spectatorii se vor indragosti atat de vocea artistei, cat si de acest gen de muzica, iar concertul va fi unul de neuitat” - declara Cristina Szasz, director PR Amprenta Advertising.


Ana Moura, “Ate ao Verao” http://www.youtube.com/watch?v=bjK1CkJ7l9k
Ana Moura, “O Fado da Procura” http://www.youtube.com/watch?v=Djc3151ebcs
Ana Moura, “Leva-me aos Fados” http://www.youtube.com/watch?v=3rUcUSxGYfw

Harta
  • Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

    P-ta Stefan cel Mare nr.2-4
    400192 Cluj-Napoca

    Cluj-Napoca%2C%20Romania

Sponsori / Parteneri