Opera Naţională Română Cluj-Napoca

Opera Naţională Română Cluj-Napoca  - Bilete

Director General Marius Vlad Budoiu

Nu sunt spectacole active pentru acest artist in acest moment.

Nu exista comentarii disponibile in sectiunea Fan Reports

Nu exista nici un comentariu in sectiunea Fan Reports despre Opera Naţională Română Cluj-Napoca. Fii primul care ne lasa un comentariu!

Info

Istoric


 


            Opera Naţională Română Cluj-Napoca, prima instituţie lirică din România, a luat fiinţă la 18 septembrie 1919, odată cu Teatrul  Naţional şi Conservatorul de Muzică. Aflat sub conducerea unor personalităţi artistice de marcă, precum tenorul Constantin Pavel, dirijorul italian  Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu, baritonul de faimă mondială Dimitrie Popovici-Bayreuth, teatrul liric clujean a depăşit în decurs de câteva luni dificultăţile legate de alcătuirea efectivă a unui ansamblu de operă.  Primele reprezentaţii au constat în două concerte simfonice la datele de 13 şi 14 mai 1920, sub conducerea dirijorului ceh Oskar Nebdal.


            Spectacolul inaugural a avut loc la 25 mai  1920, cu opera Aida de Giuseppe Verdi, interpretată în limba română, sub conducerea dirijorului Alfred Novak, în regia artistică semnată de primul director al instituţiei - Constantin Pavel, cel care a fost şi primul interpret al rolului Radames.  Este impresionantă activitatea şi realizările noii Opere din chiar  primele două stagiuni, 1919-1920 şi 1920-1921, totalizând 99 de reprezentaţii cu operele Aida, Faust de Gounod, Madama Butterfly de Puccini, Luceafărul de N. Bretan, Cavalleria Rusticana de Mascagni, Tannhäuser de Wagner, 15 concerte simfonice susţinute de Orchestra Operei Naţionale din Cluj, după cum menţionează afişele păstrate în arhiva Operei. 


            Evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial au determinat, în anul 1940, mutarea Operei clujene în refugiu la Teatrul Comunal din Timişoara, unde a rămas timp de cinci ani.  De la înfiinţare şi până în prezent, pe scena Operei Naţionale Române Cluj-Napoca au fost prezentate peste două sute de titluri de operă, operete şi balete din repertoriul universal demonstrând o largă deschidere spre toate şcolile şi stilurile. Pe această scenă au fost jucate peste patruzeci de creaţii româneşti - multe în premieră absolută - culminând cu Oedip de George Enescu, Meşterul Manole de Sigismund Toduţă sau baletul cu cor Luceafărul de Ziuă de Tudor Jarda. Prestigiul teatrului liric clujean a fost purtat şi peste hotare, datorită numeroaselor turnee internaţionale, precum şi a unor valoroşi solişti de înaltă ţinută artistică, formaţi la Cluj şi deveniţi nume de rezonanţă universală, precum : Angela Gheorghiu, Alexandru Agache, Carmen Oprişanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, George Petean, Tatiana Lisnic, Marian Pop, Mihai Zamfir, Corina Circa.
 


Adresa :


Piaţa Ştefan cel Mare, nr 24, Cluj-Napoca


Contact telefonic : 0264-597 175


Adresă e-mail : pr@operacluj.ro


 


 


Pagini oficiale online :


Site-ul Operei : http://operacluj.ro


Pagina Facebook : https://www.facebook.com/operacluj


Cont Twitter : https://twitter.com/operacluj


Cont Instagram : http://instagram.com/operacluj