Teatrul de Păpusi „Prichindel” Alba Iulia

Teatrul de Păpusi „Prichindel” Alba Iulia  - Bilete

Nu exista comentarii disponibile in sectiunea Fan Reports

Nu exista nici un comentariu in sectiunea Fan Reports despre Teatrul de Păpusi „Prichindel” Alba Iulia. Fii primul care ne lasa un comentariu!

Info

TEATRUL DE PĂPUȘI PRICHINDEL ALBA IULIA

 

MISIUNE

Misiunea Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia este aceea de a oferi producţii și evenimente teatrale pentru a educa prin teatru, în vederea creșterii nivelului de dezvoltare culturală a comunităţii județului. Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea pe baza programului de management elaborat de către director-manager, în concordanţă cu strategiile culturale şi educativ-formative stabilite de Consiliul Judeţean Alba.


CASA POVEȘTILOR

Ora de teatru

Programul „Casa poveștilor” își propune prezentarea spectacolelor din repertoriu la sediul teatrului. În acest mod un spectacol de teatru devine o oră cu adevărat educativă, începând de la spațiul specific până la povestea în sine.

Teatrul, ca spațiu specific artelor spectacolului, oferă o primă întâlnire a micilor spectatori cu semnificația lui intrinsecă: scenă, cortină, proiectoare, microfoane, scaune pentru spectatori etc. Așadar, este primul lucru pe care îl învață micul spectator când vine la ora de teatru. Următorul pas pentru micul spectator este acela de a învăța despre comportamentul în sala de teatru, înainte, în timpul și la finalul spectacolului. Și un ultim pas, cel mai complex și mai important, este spectacolul în sine, spectacol care, prin povestea pe care o expune în fața micilor spectatori, le dă povețe, le dezvoltă imaginația, le animă dorința și bucuria de a se juca.

O oră petrecută la teatru înseamnă o oră de lecții de viață, spuse cu măiestrie, cu muzică și culoare, pe măsura înțelegerii lor, a micilor spectatori.


PREMIERE – Povești noi pentru copii

Programul „Premiere” își propune îmbogățirea permanentă a repertoriului teatrului, cu o nouă poveste care să aducă bucurie, învățături și voie bună.

În fiecare an ne propunem să prezentăm pe scena teatrului nostru noi spectacole cât mai atractive pentru cei mici, educative și interactive.

Atunci când vorbim despre noutate, ne referim și la diversitatea viziunilor regizorale. În acest sens putem spune că am colaborat cu numeroși regizori, scenografi, compozitori din țară sau din străinătate, toți foarte apreciați de breaslă: Cristian Pepino, Cristina Pepino, Eustațiu Gregoarian, Decebal Marin, Gabriel Apostol, Radu Dinulescu, Daniel Stanciu, Oana Leahu, Dorina Crișan-Rusu, Eugenia Tărășescu-Jianu, Marian Sandu, Nicu Alifantis, Aurel Crăciun, Teodora Popa, Todor Valov, Natalia Gocheva, Hristina Nedeva.


CARAVANA CU PĂPUȘI

Programul „Caravana cu păpuși” cuprinde trei proiecte complexe gândite pentru preșcolarii și școlarii din județul Alba. Educația prin teatru și implicarea copiilor, oferindu-le cunoștințe despre ceea ce înseamnă conceperea și prezentarea unui spectacol de teatru, dar și cum trebuie să fie un bun spectator, sunt modalitățile prin care ne implicăm în dezvoltarea lor culturală.

Vin artiștii!

Prin acest proiect ne-am propus să prezentăm spectacolele din repertoriu în căminele sau casele de cultură din orașele și comunele județului Alba.


Scena mobilă

Este proiectul care ne dă posibilitatea să jucăm spectacolele teatrului, pe de-o parte în municipiul Alba Iulia, în aer liber, pe de altă parte în județul Alba, în satele și comunele care nu au spațiu de joc adecvat.


Lecția de teatru

Prin aceste lecții deschise, prin contactul direct al participanților cu actorii și păpușile lor, ne propunem stimularea interesului pentru cultură și artă, dezvoltarea imaginației și a sensibilității artistice, prin inițierea de jocuri interactive


WORKSHOP PRICHINDEL

Micul actor

Scopul principal al proiectului este acela de a oferi copiilor și adolescenților o alternativă educativă în legătură cu actul teatral în complexitatea lui. Prin organizarea de ateliere de teatru destinate atât școlarilor, cât și liceenilor, ne-am propus să oferim posibilitatea acestora de a descoperi complexitatea spectacolului de teatru (actorie, arta mânuirii, scenografie, scriere dramatică). Astfel, cei care beneficiază de aceste lecții de actorie își descoperă potențialul artistic, își dezvoltă abilitățile artistice și modalitățile de exprimare. Prin acest proiect ei învață despre întreg ansamblul de activități care se desfășoară pentru realizarea unui spectacol de teatru.


Animație teatrală

Prin susținerea de momente de animație teatrală de către actorii profesioniști ai teatrului copiii se întâlnesc cu personajele din spectacolele teatrului. Bucuria și aplauzele beneficiarilor acestor momente sunt un feed-back relevant, motivator pentru implementarea unui astfel de proiect.


PRIETENII LUI PRICHINDEL – Să învățăm împreună

Ce ne-am propus prin acest proiect:

– conștientizarea copiilor în legătură cu importanța deprinderilor sănătoase legate de igienă și alimentație, precum și de comportamentul preventiv în societate;

– înțelegerea instituției teatrale ca o instituție care se implică nu numai în prezentarea de spectacole, ci și în educația copiilor;

– dezvoltarea unei rețele parteneriale puternice care pot duce atât la dezvoltarea acestui proiect, cât și la inițierea de noi proiecte educative.


FITAB

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, care a obținut Premiul special acordat de către Senatul UNITER în 2018, a pornit de la deviza „joacă-te și învață” în anul 2006. Festivalul a fost gândit exclusiv pentru comunitatea de aici, din Alba, oferind posibilitatea de a cunoaște fenomenul teatral contemporan în diversitatea și complexitatea lui, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Programul este unul complex, oferind spectacole de teatru/teatru-dans/musicaluri, lansări de carte, expoziții, ateliere de creație, spectacole-lectură, concerte, conferințe, creând momente memorabile atât pentru public, cât și pentru invitații din țară și străinătate,

La acel moment, de început, nu exista un festival similar în țară, care să se adreseze deopotrivă copiilor și adulților. Arta ca mijloc de comunicare, arta ca mijloc de educare, arta ca mijloc de dezvoltare a societății – obiective ce se regăsesc într-o sărbătoare culturală la care care au acces, de la mic la mare, toți care înțeleg cât de importantă este educația și cultura atât pentru individ, cât și pentru societatea/comunitatea în care trăiește.

Sprijinul financiar pe care Consiliul Județean Alba îl acordă în fiecare an acestui festival, acestui proiect cultural, îi conferă reputația de instituție tutelară care înțelege importanța culturii, cuprinzând în strategia sa de dezvoltare culturală susținerea de astfel de proiecte, proiecte dedicate comunității.

Parteneriate

Teatrul de Păpuși „Prichindel” colaborează cu instituții/asociații de cultură în vederea implementării de proiecte care au ca scop comun susținerea și promovarea de activități cultural-educative în rândul copiilor și tinerilor.EXPERIENȚE TEATRALE – Prichindel la festival

Programul „Experiențe teatrale”, așa cum o spune și denumirea lui, este un program care vizează promovarea pe scenele festivalurilor naționale și internaționale a spectacolelor realizate de echipa Teatrului de Păpuși „Prichindel”.

„Prichindel la festival!” este un proiect care reprezintă cartea noastră de vizită în țară și peste hotare. Prin spectacolele frumoase pe care le oferim spectatorilor din țară sau de peste hotare, prin organizarea cu profesionalism și cu promptitudine a demersului artistic, ne-am câștigat imaginea unui teatru serios, profesionist, dezvoltând astfel numeroase relații parteneriale solide cu celelalte instituții de profil, din țară sau din afara țării.

Acest proiect ne-a purtat de-a lungul timpului în România: Arad, București, Brașov, Cluj-Napoca, Galați, Sibiu, Timișoara, Turda, Pitești, dar și în străinătate: Republica Moldova, Bulgaria, Turcia, Franța. De aceea considerăm acest proiect ca un demers firesc și necesar pentru recunoașterea unui teatru de către specialiștii din breaslă, dar și pentru dobândirea de întâlniri noi, cu alți specialiști în materie de teatru de animație, un teatru extrem de complex și cu multe necunoscute încă la noi în comunitate.