Se incarca...

Bilete disponibile Teatrul National "Mihai Eminescu" Timisoara

Restrange rezultatele cautarii

Data

Data evenimentuluiian23

Disney BEAUTY AND THE BEAST

Teatrul National "Mihai Eminescu" Timisoara - Sala MareTimisoara
Data evenimentului Jo, 23. ian 2020 la 19:00
Data evenimentuluiian26

Anna Karenina

Teatrul National "Mihai Eminescu" Timisoara - Sala MareTimisoara
Data evenimentului Du, 26. ian 2020 la 18:00
Data evenimentuluiian28

CASA DE PE GRANITA

Teatrul National Timisoara - Studio " Utu Strugari "Timisoara
Data evenimentului Ma, 28. ian 2020 la 19:00
Data evenimentuluiian29

SUNT O BABA COMUNISTA

Teatrul National "Mihai Eminescu" Timisoara - Sala 2Timisoara
Data evenimentului Mi, 29. ian 2020 la 19:00
Data evenimentuluiian30

Matusa Julia si Condeierul

Teatrul National Timisoara - Studio " Utu Strugari "Timisoara
Data evenimentului Jo, 30. ian 2020 la 19:00
Data evenimentuluifeb02

AVIOANE DE HARTIE

Teatrul National Timisoara - Studio " Utu Strugari "Timisoara
Data evenimentului Du,  2. feb 2020 la 19:00
Data evenimentuluifeb05

Pinocchio

Teatrul National "Mihai Eminescu" Timisoara - Sala MareTimisoara
Data evenimentului Mi,  5. feb 2020 la 11:00
Data evenimentuluifeb05

MATA HARI

Teatrul National Timisoara - Studio " Utu Strugari "Timisoara
Data evenimentului Mi,  5. feb 2020 la 19:00
Data evenimentuluifeb06

Si caii se impusca, nu-i asa ?

Teatrul National "Mihai Eminescu" Timisoara - Sala 2Timisoara
Data evenimentului Jo,  6. feb 2020 la 19:00
Data evenimentuluifeb07

PE MAINE

Teatrul National Timisoara - Studio " Utu Strugari "Timisoara
Data evenimentului Vi,  7. feb 2020 la 19:00

34 evenimente ramase

precedent Sunteti la pagina 1 din 5 urmator

Nu exista comentarii disponibile in sectiunea Fan Reports

Scrie in sectiunea Fan Report

Nu exista nici un comentariu in sectiunea Fan Reports despre Teatrul National "Mihai Eminescu" Timisoara . Fii primul care ne lasa un comentariu!


Info

Clădirea Palatului Culturii este, în prezent, sediul a patru instituţii cu profil artistic: Teatrul Naţional, Opera Naţională, Teatrul German de Stat şi Teatrul de Stat „Csiky Gergely”. Construcţia clădirii a început în 1871, după planurile arhitecţilor vienezi Helmer şi Fellner, celebri pe teritoriul fostului imperiu austro-ungar pentru teatrele realizate la Budapesta, Viena, Odesa etc., şi a fost terminată în 1875, fiind parţial finanţată de către administraţia oraşului. În prima sa formă, clădirea adăpostea o sală de spectacole (actuala sală a Teatrului şi Operei, respectiv scena, magaziile, anexe administrative şi cabine), un han şi, în jur, dispuse simetric, spaţii comerciale. Clădirea a fost devastată de două mari incendii. Primul a avut loc în 1880. Reconstrucţia a durat 2 ani, respectându-se integral forma originală a clădirii, construită în stil „renaissance”, în ton cu clădirile alăturate. După cel de-al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale, reconstrucţia făcându-se după planurile arhitectului Duiliu Marcu, faţada principală şi sala de spectacole fiind refăcută în stil neobizantin, caracteristic arhitecturii româneşti a momentului. De asemenea, trebuie menţionat că, în interior, frescele realizate de pictorul Kiriakoff reproduc personaje din istoria şi basmele poporului român.

Având sediul în ceea ce putem numi „kilometrul Zero” al culturii timișorene, dar și al istoriei contemporane a României, Teatrul Național este un loc de întîlnire: între oameni, între arte. Un spațiu deschis, dedicat comunicării. Cu o dinamică fără precedent în istoria sa de 75 de ani, Naționalul a devenit un punct de atracție în Timișoara. Repertoriul său oferă spectacole de calitate pentru toate categoriile de public, din toate mediile sociale și încearcă să răspundă celor mai diverse preocupări. Dramaturgie clasică în lecturi contemporane, teatru de actualitate, spectacole de fuziune care mixează diferite forme de artă, spectacole pentru copii, toate acestea se regăsesc în programele și în spațiile de joc ale TNTm.

Sala de spectacole a Teatrului Naţional este construită clasic, în stil “cutie italiană”. Are o capacitate de 500 de locuri în stal, balcoane şi loje, dispuse frontal în raport cu scena. Dotările tehnice de ultimă oră fac ca acest spaţiu să devină relativ modulabil. Teatrul clasic, cel pentru copii, sau musicalul exploatează cu precădere forma à l’italienne și capacitatea primei săli a Teatrului Național - Sala Mare.  

Sala 2, fost manej imperial salvat de la ruină prin intervenția Teatrului Național, este azi, după reabilitarea din 2009, una dintre cele mai moderne săli de spectacol din România; prin locație – în mijlocul unui parc - și prin impactul asupra publicului, a devenit un punct nodal în Timișoara. Este un spațiu ofertant pentu teatrul contemporan, pentru experiment, pentru inedit, pentru marile teme ale prezentului. Sala 2, fost manej imperial, fostă sală de sport este o parte din vechiul bastion al cetății, cvasi-abandonată în anii 90. Prin HCL Timişoara nr. 46/26.02.2008, spaţiul – o sală cu potenţial ridicat şi amplasament ideal în Centrul Civic – a fost atribuit pentru o perioadă de 49 de ani spre folosinţa Teatrului Naţional. În prezent, Timişoara este singurul oraş din România, altul decât Bucureşti, al cărui teatru posedă o sală alternativă de spectacol. Primul spectacol jucat acolo a transformat iremediabil fosta Sală de sport nr. 2 într-un loc pentru teatru. Trebuie menţionat că mai mult de două decenii acest spaţiu a fost complet neglijat, ceea ce a făcut ca Sala 2 să ajungă aproape o ruină. Deşi igienizată şi exploatată intens, Sala 2 nu putea funcţiona în condiţii proprii, astfel încât în luna iunie a anului 2009 a intrat în reparaţii capitale. În cele patru luni de lucrări, Sala 2 s-a transformat dintr-o metaforă într-una din cele mai performante săli de spectacol din ţară: şi-a dublat suprafaţa utilă şi a devenit un spaţiu de joc modular, amovibil, o structură independentă de pereţii exteriori, care au fost astfel perfect conservaţi, renovarea respectând toate datele monumentului istoric. Sala 2 a fost inaugurată în 25 ianuarie 2010, urmând ca o nouă serie de lucrări să-i optimizeze funcţiunile, prin realizarea unui nivel superior care să înglobeze podul de ştăngi, două săli de repetiţie (prima fiind deschisă în anul 2013) etc.

Cea de-a treia sală de spectacol a Teatrului Național - Studio UȚU – este un  spațiu „under the roof” preferat de o bună parte a publicului, mai ales de publicul tînăr. Aici se montează un gen de spectacol intimist, în care actorii și spectatorii intră invariabil în comunicare.

Mai mult, Teatrul Național din Timișoara organizează FESTIVALUL EUROPEAN AL SPECTACOLULUI TIMIȘOARA – FESTIVAL AL DRAMATURGIEI ROMÂNEȘTI, eveniment european ce recuperează într-un fel nou, proaspăt o tradiție de treizeci de ani. FEST-FDR promovează teatrul românesc ca parte integrată a fenomenului artistic european și transformă în fiecare an Timișoara într-un spectacol viu, colorat, autentic. De  asemenea, Teatrul Național este gazda CONCURSULUI NAȚIONAL DE DRAMATURGIE; în sfîrșit, Teatrul Național organizează workshop-uri profesionale, cursuri de teatru pentru amatori și  editează cărți și reviste de teatru, la tipografia proprie.

În viitor, Teatrul Național va deschide în fosta Sinagogă din cartierul Fabric o nouă sală, dedicată experimentelor și spectacolelor de fuziune create în cadrul Centrului European de Antropologie Multiculturală a Artelor Spectacolului.

Nu în ultimul rând, în anul 2013, Atelierele de producție „Fabrica de decoruri” și-au deschis porțile, inaugurând prima linie profesională de producție de decoruri de teatru din România. Atelierele de producție „Fabrica de decoruri” sunt o realizare extraordinară a Teatrului Național: concepută după metode europene de eficientizare, ea reprezintă o idee revoluţionară şi o premieră absolută în plan național.

Teatrul Național din Timișoara se transformă, cîte puțin în fiecare zi, într-un centru teatral de anvergură internațională, orientat spre comunitate prin preocuparea pentru un teatru social și de public. Pe termen lung, odată cu realizarea acestor obiective atît de importante, Teatrul Național își va consolida poziția de lider în spațiul cultural din zona de Vest a României, în dorința sa de a transforma Timișoara într-o adevărată capitală culturală europeană.