antieroi420 - Bilete

Antieroi contemporani

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Antieroi contemporani în literatură, film şi antropologie

Lector

Ioana Bâldea Constantinescu

Dată începere

21 octombrie 2020

Oră curs

19:00

Număr ateliere

3

Frecvenţă

săptămânal, miercuri (o întâlnire durează 2h)

Tip

Teoretic

Cost

240 de lei (total pentru 3 întâlniri)

Cursul va avea loc online.

Cum? Cu o ora înainte de începerea cursului, toți cei înscriși vor primi din partea echipei EVENTIM un link, cu ajutorul căruia se vor putea conecta la eveniment și instrucțiunile de conectare. In prealabil descarcă aplicatia Zoom (pe telefon sau pe computer).

De la Ulise, la Gatsby şi de la Jane Eyre, la Hermione Granger, eroul s-a schimbat, s-a construit, s-a deconstruit, s-a reconstruit în benzi desenate şi sitcom-uri, în lungmetraje şi romane fluviu. I s-au schimbat hainele, etica, gesturile şi personajele ajutătoare. Ce s-a întâmplat cu esenţa, însă? Cine sunt eroii de azi? Cum vorbim despre ei? Şi, cel mai important, de ce?

În ce măsură există o criză protagonistului, în ficţiune, în film, în arta contemporană? Cum arată acum, în epoca marilor disoluţii instituţionale, cele 1000 de chipuri ale eroului lui Campbell? Ce e eroic şi ce nu mai e? Ce e ritual şi ce e clişeu? Cum se clasicisează un erou? Cum devine rezistenţa normă? Ce e prototipul, în literatură? Cât se poate el recompila?

Despre cine scriem şi de ce ne încăpăţânăm, în continuare, să textualizăm oamenii, să-i transformăm în poveşti, să-i dăm mai departe? Sunt câteva întrebări cărora aş încerca să le construiesc răspunsuri care să genereze stare, emoţie şi reflecţie în rândurile unui public interesat de literatură, artă şi antropologie.

Temele celor trei întâlniri sunt:

1. Etimologii, modele eroice. Eroul vulnerabil vs. vulnerabilităţi umane. Ahile. Reinterpretări contemporane. Tolkien, Fitzgerald şi Baz Luhrmann.

2. Cele 12 munci ale lui Heracle şi reverbul lor literar. Ironia ca element de construcţie identitară. ADN-ul mitic al eroului contemporan.

3. Ulise. Călătoria pe mare şi variantele ei cinematografice, în secolul XXI (Alfonso Cuarón, Christopher Nolan, James Gray). Nostos. Reconstrucţia termenului „acasă”.

Fundația Calea Victoriei este singurul loc din București în care te poți dezvolta cu ajutorul artei și culturii printr-o diversitate mare de cursuri și evenimente culturale si interactive. De peste 13 ani inspirăm prin arte și cultură și susținem tinerii talentați. Am reușit să ducem o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale și, în timp, am devenit o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători, artiști și traineri s-au format ca lectori.

Ne mândrim cu peste 50 000 de cursanți care au participat la proiectele noastre și cu peste 3000 de tineri care au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate). Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în toți acești ani: Cercul Militar Național, Grand Hotel Continental, Universitatea Națională de Muzică din București, Banca Națională a României, Teatrul Odeon și Muzeul Cotroceni.

Sursă foto: IMDB