Bezna de mina - FEST FDR2014  - Bilete

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Luni, 16.06, ora 19


Sala 2


 


Studioul Yorick si Teatrul National Targu-Mures, Compania „Tompa Miklós” prezinta


BEZNA DE MINA


de Csaba Székely / secțiunea FDR


 


Durata spectacolului 1h40


Spectacol in limba maghiara cu supratitrare in limba romana


 


Ince  LÁSZLÓ SZAKÁCS


Iringó DOROTTYA NAGY


Florin BARNA BÁNYAI KELEMEN


Izsák MIKLÓS LEVENTE ÖRDÖG


Izabella JULIANNA CZIKÓ


Muzicieni: LÁSZLÓ SÁNDOR, TAMÁS PÁL, ATTILA FAZAKAS


 


Decorul JÓZSEF BARTHA


Muzica originala CSABA BOROS


 


Regia artistica ABA SEBESTYÉN


 


 


Corupție și naționalism... doua teme la ordinea zilei, socotite tabu intr-o comunitate maghiara rurala, tradiționalista, dar reprezentand subiecte valabile oriunde si oricand. Bezna de mina privește aceste probleme prin ochii cruzi ai realitatii, unde situatiile grotesti, aparent neverosimile chiar se petrec, ne ingradesc, contamineaza societatea și pot capata dimensiuni alarmante, afectandu-ne in profunzime existenta. In mijlocul lor, omul devine din ce in ce mai mic si mai neputincios.   In substratul unor astfel de intamplari se ascund rani nevindecate, porniri necontrolate, iar consecintele lor pot fi inspaimantatoare. Mai e posibila o vindecare? Daca da, ea presupune un proces complicat, extins pe o perioada lunga de timp. Dar si o mare responsabilitate sociala.


 

FEST-FDR2014

Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanești
, organizat de catre Teatrul Național, cu sprijinul Ministerului Culturii, este un eveniment de anvergura, cu rezonanța marcanta atat in țara, cat și in plan internațional. De altfel, vizibilitatea europeana a evenimentului este facilitata și de cooptarea FEST-FDR in European Festivals Association.
 
In primavara anului 2014 va avea loc o ediție bienala ce va pastra structura existenta deja, o structura cu dubla deschidere: naționala și internaționala.
 
Astfel, in cele 9 zile de festival va fi prezentata selecția spectacolelor pe texte romanești (fie clasice, fie contemporane) care au avut premiera in perioada martie 2012 – ianuarie 2014, intr-un context european, alaturi de spectacole de referința internaționala, deja galonate la festivaluri de gen din Europa sau din lume.
 
De asemenea, urmarim ca și in continuare sa coboram teatrul in cetate astfel ca, prin spectacole și evenimente de strada, sa-l facem parte din viața obișnuita a trecatorului intamplator.
 
Avand convingerea ca teatrul este o arta vie, cu permanenta nevoie de dialog intre forme, mentalitați, școli, abordari, vom include in programul festivalului, ca in fiecare an, și alte evenimente conexe: spectacole lectura, workshop-uri, conferințe, intalniri cu artiști și teoreticieni care au ceva de spus in teatrul contemporan
 
Caci, ne dorim ca, dincolo de o concentrare estetic și ideatic valorica, data de spectacolele selecționate, sa deschidem prin Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanești poarta catre ințelegerea acestei arte, atat de speciale, din interiorul ei.
 
Va așteptam, așadar, la FEST-FDR2014 by TNTm!
Cu prietenie,
 
Echipa Teatrului National