Se incarca...

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Care este legatura dintre represiunea comunista din Romania si formatia Vita de Vie? Care este legatura dintre Școala de Vara „Fenomenul Pitesti” si muzica trupei? Vino duminica, 17 iulie, incepand cu ora 19, la Teatrul Alexandu Davilla (Strada Victoriei nr. 19) din Pitesti, pentru a afla raspunsul. Evenimentul porneste de la ideea ca libertatea pe care o avem astazi trebuie aparata cunoscand suferintele celor care s-au opus, intr-o forma sau alta, dictaturii.

Vita de Vie este o formatie ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. Creata in 1996, ea s-a impus pe piata de muzica rock romaneasca ca un nume reprezentativ, si este alcatuita din Adrian Despot (voce, chitara), Sorin Pupe Tanase (tobe), Cezar Popescu (chitara), Adrian Ciuplea (bas, violoncel) si Mihai Ardelean (clape). Pentru concertul Acustic, ea beneficiaza si de un invitat special, Mandela Gajol (flaut, caval si alte instrumente de suflat). Discografia Vita de Vie numara pana in prezent opt albume in cei peste 20 de ani de activitate: Rahova (1997), Fenomental (1999), Exxtra (2001), Doi (2002), 9704 (2004), Egon (2007), Fetish (2010), Acustic (2013).

Concertul Acustic se bazeaza pe albumul omonim aparut in 2013, care reuneste cele mai bune melodii ale trupei, reorchestrate intr-o maniera neobisnuita, mergand uneori pana la clasic, jazz sau bossanova. Cine si-ar fi imaginat vreodata ca ”Basul si cu toba mare” poate sa sune atat de bine in varianta Swing? Sau ca binecunoscuta parodie ”Vinolamine” este reinventata intr-o varianta atat de inedita? Și cine s-ar fi gandit ca piesa ”Varza” este ajutata de vocea Alexandrinei pentru a crea o cu totul alta senzatie cand o asculti?

Adrian Despot: ”Am dezbracat melodiile vechi de hainele pe care le purtau si am incercat sa le decantez intr-o forma cat mai apropiata de starea lor originara, cea de emotie. Am scazut volumul si am crescut intensitatea. De acolo am construit, cu grija si abnegatie, albumul Acustic. A iesit exact asa cum ni-l doream, simplu si intens.”

 

Concertul are loc in deschiderea Scolii de Vara „Fenomenul Pitesti”, ajunsa in acest an la editia a V-a, si care cuprinde prelegeri ale unor personalitati de prestigiu legate de fenomenul Pitesti, de represiune si de rigorile regimului comunist. Deoarece este a cincea editie a Școlii, pe langa programul obisnuit pentru participanti, ea cuprinde si doua evenimente speciale, dedicate comunitatii din Pitesti: o proiectie speciala a filmului documentar „Chuck Norris vs. Comunism”, dar concertul Acustic al trupei Vita de Vie.

Pe 21 mai 2015, Centrul de Studii in Istorie Contemporana si Fundatia Hanns Seidel Romania au organizat un concert al trupei Vita de Vie la Teatrul Odeon, pornind de la aceeasi idee a promovarii mesajului despre istoria recenta a Romaniei nu doar prin intermediul conferintelor si dezbaterilor, ci si prin evenimente culturale care sa atraga un public mai larg. Succesul iesit din comun al evenimentului ne-a facut sa consideram foarte oportuna repetarea acestuia, de data aceasta pentru comunitatea din Pitesti.

Obiectivul nostru este sa integram comunitatea din oras in activitatile nostre si ale partenerilor nostri, in vederea transmiterii valorilor si crearii unei constiinte a istoriei recente, in care rolul Pitestiului este foarte important. Spectatorii din Pitesti, alaturi de participantii la Școala de Vara, vor beneficia de un concert extraordinar, care in mod cert le va demonstra cat de importanta este libertatea si de ce trebuie aceasta aparata.

 

Concertul este organizat de Centrul de Studii in Istorie Contemporana si Memorialul Inchisoarea Pitesti. Biletele pot fi achizitionate prin reteaua Eventim, dar si de la Memorialul Inchisoarea Pitesti (intr-un numar limitat).

 

Sponsori / Parteneri