femei&barbati420 - Bilete

Cultura relatiilor dintre sexe

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Fundatia Calea Victoriei va invita la cursul ONLINE :

De ce femeile şi bărbaţii gândesc şi se comporta diferit, deşi vor acelaşi lucru? -

Evoluţia, psihologia şi cultura relaţiilor dintre sexe

Lector

Radu Umbreș

Dată începere

3 august 2020

Oră curs

19:00

Număr ateliere

3

Frecvenţă

zilnic: luni-miercuri; 3-5 august (o întâlnire are 2h)

Tip

Teoretic

Varsta Minimă

18 ani

Cost

250 de lei (total pentru 3 întâlniri)

Cum? Cu o ora înainte de începerea cursului, toți cei înscriși vor primi din partea echipei EVENTIM un link, cu ajutorul căruia se vor putea conecta la eveniment și instrucțiunile de conectare. In prealabil descarcă aplicatia Zoom (pe telefon sau pe computer).

Cursul are loc online, zilnic: luni 3, marţi 4, miercuri 5 august, de la 19.00 la 21.00.

Se spune că bărbaţii sunt de pe Marte, în timp ce femeile sunt de pe Venus. De fapt, ambele sexe sunt de pe Pământ, acolo unde au evoluat în cadrul speciei Homo Sapiens. În acest curs, vom învăţa cum evoluţia naturală a creat mintea umană şi înclinaţiile cognitive specifice ale cele două sexe.

Ascunse sub diferenţele organelor sexuale stau nişte structuri de profunzime ce ne ghidează gândurile, dorinţele, şi alegerile cu privire la sexul opus. Dincolo (dar nu separat) de ceea ce învăţăm de la cultură şi mediu, vom găsi istoria naturală a sexualităţii umane, o poveste ştiinţifică plina de sens ce ne va provoca să ne regândim intuiţiile şi percepţiile despre societate.

Temele celor trei întâlniri sunt:

1. Prima întâlnire va fi dedicată psihologiei evoluţioniste şi relevanţa acesteia pentru a înţelege ce doresc şi cum se comportă bărbaţii şi femeile. Vom începe cu o rapidă recapitulare a principiilor evoluţionismului biologic, urmată de o discuţie despre modul în care putem aplica principiile adaptaţioniste la înţelegerea minţii umane, şi despre diferenţele dintre mediul evolutiv şi mediul actual al speciei noastre.

Dacă scopul ultim al oricărui organism este propagarea propriilor gene, reproducerea sexuală devine un joc cu costuri si beneficii pentru toţi oamenii. Vom înţelege însă de ce jocul arată într-un fel pentru bărbaţi şi în alt fel pentru femei, de ce frumuseţea şi tinereţea sunt mai des evocate şi folosite pentru evaluarea femeilor decât a bărbaţilor, de ce vorbim de “bărbaţi cu bani” şi “bărbaţi de casă”, de ce regulile atracţiei funcţionează diferit între cele doua sexe.

2. A doua întălnire pleacă de la câteva constatări empirice: bărbaţii ar trebui să facă primul pas (şi de cele mai multe ori chiar îl fac), gelozia femeilor este diferită de gelozia bărbaţilor, “curvă” şi ”curvar” au sensuri diferite sau chiar antagonice, iar violul prezintă o imensă asimetrie între cele două sexe.

Explicaţia vine din constrângerile şi oportunităţile fiecărui sex de a-şi transmite genele cu ajutorul celuilalt sex, ceea ce duce la reacţii şi strategii reproductive diferite. Vom discuta despre costurile obiective ale reproducerii, despre valoarea pe care un partener o prezintă pentru sexul opus, despre riscurile pe care fiecare sex le înfruntă în încercarea de a-şi transmite genele mai departe.

De asemenea, vom discuta despre competiţia intra-sexuală, în care individul se confruntă cu actori de acelaşi sex pentru accesul la parteneri sexuali, procese ce explică agresivitatea bărbaţilor şi bârfa femeilor ca strategii de învingere a competiţiei. În final, vom vorbi despre diferenţele dintre mame şi taţi în cadrul mutualismului parental.

3. Cea de-a treia întâlnire va fi dedicată unor studii de caz fascinante care ne demonstrează cum psihologia evoluată explică varietatea relaţiilor dintre bărbaţi şi femei. Vom înţelege de ce există poligamia şi de ce aceasta înseamnă, de cele mai multe ori, un bărbat şi mai multe femei.

Vom înţelege de ce căsătoria monogamă este un contract în care cele două părţi îşi asumă obligaţii în schimbul unor beneficii reciproce. Vom afla cum evoluţia sexuală explica de ce bărbaţii se orientează mai bine în spaţiu şi sunt mai predispuşi către riscuri iar femeile sunt mai atente la detalii şi citesc mai bine minţile celorlalţi.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-people-sitting-beside-cactus-plant-3373352/

Fundația Calea Victoriei este singurul loc din București în care te poți dezvolta cu ajutorul artei și culturii printr-o diversitate mare de cursuri și evenimente culturale si interactive. De peste 12 ani inspirăm prin arte și cultură și susținem tinerii talentați. Am reușit să ducem o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale și, în timp, am devenit o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători, artiști și traineri s-au format ca lectori.

Ne mândrim cu peste 50 000 de cursanți care au participat la proiectele noastre și cu peste 3000 de tineri care au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate). Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în toți acești ani: Cercul Militar Național, Grand Hotel Continental, Universitatea Națională de Muzică din București, Banca Națională a României, Teatrul Odeon și Muzeul Cotroceni.