Vacante - Bilete

Cum petreceau românii vacantele

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Cum îşi petreceau românii vacanţele odinioară?

Lector Georgeta Filitti

Data 19 august 2020

Ora 19:00

Număr ateliere 1

Tip Teoretic

Varsta Minimă 16 ani

Cost 70 de lei.


Cum? Cu o ora înainte de începerea cursului, toți cei înscriși vor primi din partea echipei EVENTIM un link, cu ajutorul căruia se vor putea conecta la eveniment și instrucțiunile de conectare. In prealabil descarcă aplicatia Zoom (pe telefon sau pe computer).     


Vă invităm să urmăriţi online un eveniment cu istoricul Georgeta Filitti, de această dată pentru a vă imagina atmosfera vacanţelor din secolele trecute, la băi termale, la munte sau la mare.

Evenimentul e o colecţie de poveşti savuroase despre personalităţi din viaţa politică şi culturală a ţării, membri ai familiei regale sau ai familiilor boiereşti. Cu ajutorul lor descoperim traseele la modă şi activităţile prin care oamenii se relaxau, socializau sau îşi îngrijeau sănătatea în secolele XVIII, XIX şi primele decenii ale secolului XX.

Aflăm care erau destinaţiile preferate ale primilor turişti din România, cu ce mijloace de transport călătoreau, care erau locurile cele mai elegante sau tendinţele vremii în materie de turism. Nu uităm să cercetăm moda verii sau felul în care corpul putea fi expus la soare păstrând decenţa.

Fie că era vorba de destinaţii de vacanţă în preajma munţilor, cum este celebra staţiune regală Sinaia, de băile termale, sate sau oraşe de pe litoralul Mării Negre, călătorii de toate vârstele luau cu ei, de la reşedinţa oficială din oraş, bagaje de toate felurile. Cu ei călătoreau şi moravuri, obiceiuri sau tabieturi care le ofereau plăcere, confort, dar care puteau provoca şi mici drame, cum ar fi activităţile din cazinouri.

Cu umorul şi erudiţia care o caracterizează, doamna Georgeta Filitti ne va introduce în lumea aristocraţiei, mereu în căutare de locuri răcoroase şi pitoreşti vara. Ne vom bucura de atmosfera saloanelor de bal ale restaurantelor luxoase de la hotelurile din La Belle Epoque. Îi vom urma pe malul mării, pentru a respira aerul sărat, a face mişcare şi a transforma, treptat, tenul imaculat într-un ten bronzat, sportiv.

Ne vom delecta, ne vom minuna, vom afla anecdote despre începuturile turismului din România şi chiar vom găsi idei noi pentru destinaţii de vacanţă în ţara noastră, păşind pe urmele unor călători din alte vremuri.

Imagine – Pictură de Claude Monet – Garden at Sainte-Adresse, 1867 

Fundația Calea Victoriei este singurul loc din București în care te poți dezvolta cu ajutorul artei și culturii printr-o diversitate mare de cursuri și evenimente culturale si interactive. De peste 13 ani inspirăm prin arte și cultură și susținem tinerii talentați. Am reușit să ducem o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale și, în timp, am devenit o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători, artiști și traineri s-au format ca lectori.

Ne mândrim cu peste 50 000 de cursanți care au participat la proiectele noastre și cu peste 3000 de tineri care au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate). Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în toți acești ani: Cercul Militar Național, Grand Hotel Continental, Universitatea Națională de Muzică din București, Banca Națională a României, Teatrul Odeon și Muzeul Cotroceni.