Se incarca...

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Festivalul International de Teatru de la Sibiu

 

Acum 19 de ani, un grup de initiativa condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotarat sa-i redea orasului stralucirea pierduta prin organizarea unui festival de teatru.

A fost ajutat de personalitati culturale romane (Nicolae Manolescu, Marina Constantinescu, Cristina Dumitrescu), personalitati ale lumii teatrale din Romania (Silviu Purcarete, Tompa Gábor, Victor Ioan Frunza) si de peste hotare (Prof. Kenneth Campbell — Director Artistic al Festivalului de Teatru „Blue Ridge”, profesor la Universitatea Virginia Commonwealth, Richmond, S.U.A, Prof. Noel Witts – Director of Studies, Universitatea DeMontfort, Leicester, M.B., si altii). La prima editie din 1993 nu au fost fonduri suficiente pentru asigurarea cazarii invitatilor in hotelurile din Sibiu si a mesei la restaurante. Era martie si erau troiene de zapada. Pentru multi care nu vazusera zapada decat in filme, Romania parea o tara fascinanta. La prima editie, oaspetii au purtat usturoi in buzunare, pentru a se proteja de vampiri. Totusi, marile spectacole ale teatrului romanesc si ale teatrelor invitate din afara tarii au conferit Festivalului calitatea de eveniment remarcabil in peisajul cultural international.

Dupa 1989 (sfarsitul regimului comunist), teatrul a fost cenzurat financiar, ignorat de cele mai multe ori de o critica centralista, evitat de cronicari ale caror publicatii nu aveau bani pentru calatorii – se parea ca teatrul de provincie era condamnat la izolare pentru totdeauna. Totusi, Sibiul nu a disparut de pe harta teatrala, reusind chiar sa isi faca prezenta din ce in ce mai cunoscuta la scara europeana.

Astfel, in primavara anului 1994, ambitiosul „Festival de Teatru Tanar Profesionist” avea sa inceapa in prima sala de teatru construita cu 400 de ani in urma in Europa Centrala,. Fiind destul de vaga, aceasta titulatura nu i-a mai satisfacut pe organizatori. A doua editie a Festivalului a fost structurata in patru sectiuni. Reactia publicului – in majoritate tineri – a aratat cat de mult au Sibiul si Romania nevoie de teatru bun. Festivalul de Teatru Tanar Profesionist de la Sibiu a prilejuit vizionarea spectacolelor celor mai importante teatre din tara. Toate spectacolele primului Festival de la Sibiu au fost gratuite, nu s-au vandut bilete. A fost o ocazie minunata pentru locuitorii Sibiului, si in special pentru studenti, de a se confunda cu teatrul timp de zece zile. Multimi de oameni s-au inghesuit la intrarea in sali, unde usieri uimiti incercau sa lase sa intre intai oaspetii oficiali si participantii, inainte sa inceapa lupta pentru restul locurilor.

Festivalul a dobandit continuitate, a ajuns sa fie cunoscut din America pana in Japonia, pentru a deveni mai tarziu o institutie cu o personalitate si o structura din ce in ce mai bine definite. Daca in anul 1993 au participat reprezentanti din doar 2 tari (Republica Moldova si Romania), in 1994 – anul primei editii a Festivalului, declarata in mod oficial, numarul tarilor participante a crescut la 8, iar la urmatoarele doua editii au fost prezenti la Sibiu invitati din 21, respectiv 24 de tari. In 2000, la cea de-a VII-a editie, Festivalul atrage un numar record de tari participante, cu participanti din 54 de tari. In 2005, la cea de-a XII-a editie au fost prezenti 2000 de participanti din 68 de tari de pe intregul mapamond, pregatind agenda culturala ce va urma Programului Sibiu 2007 – Capitala Culturala Europeana. Anul 2007 marcheaza o editie de exceptie a Festivalului ca recunoastere a contributiei acestui eveniment la obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana alaturi de Luxemburg si Marea Regiune, reunind peste 2500 de invitati din 70 de tari.

Anii 2008 – 2012 marcheaza o perioada de maturitate a Festivalului International de Teatru de la Sibiu ca un loc de intalnire al excelentei in artele spectacolului. Odata cu implementarea sistemului online de ticketing, spectacolele prezentate la Sibiu se joaca cu toate biletele vandute in avans. Pentru prima data in istoria unui festival din Romania, se inaugureaza o sectiune de patrimoniu care valorifica cele mai reprezentative productii din spatiul romanesc. Festivalul continua planul de dezvoltare al unei piete de spectacol și a dialogului creativ prin sustinerea teatrului idependent, intalnirea școlilor și academiilor de teatru și relansarea Bursei de Spectacole de la Sibiu. Mai mult decat atat, Festivalul devine gazda unuia dintre cele mai mari targuri de carte din Romania (Sibiu BookFest) și initiatorul unei platforme de arte vizuale sustinute de Dan Perjovschi.

Fiecare editie a Festivalului se desfașoara sub genericul unor teme generoase in jurul carora se face planificarea artistica:

1995 - Toleranta
1996 - Violenta
1997 - Identitate Culturala
1998 - Legaturi
1999 - Creativitate
2000 - Alternative
2001 - Provocari
2002 - Punti
2003 - Maine
2004 - Mosteniri
2005 - Semne
2006 - Impreuna ?!
2007 - Next
2008 - Energii
2009 - Inovatii
2010 - Intrebari
2011 - Comunitati
2012 - Crize. Cultura face diferenta
2013 - Dialog

Sponsori / Parteneri