Gaitele  - Bilete

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

De : Alexandru Kiriţescu 


Regia artistică : Ion-Ardeal Ieremia


Distribuţia : ISABELA NEAMȚU, ALINA ILEA, CLAUDIA IEREMIA, MĂLINA MANOVICI, SABINA BIJAN, PAULA MARIA FRUNZETTI, DANIELA BOSTAN, IULIANA CRĂESCU, MATEI CHIOARIU, ION RIZEA, SORIN CALOTĂ, ROMEO IOAN


Decoruri : MIHAI PĂCURAR
Costume : STELA VEREBCEANU
Sound design : HOREA CRIȘOVAN
Regia artistică : ION-ARDEAL IEREMIA


 


Povestea


Anii 30. Căldură mare. Aneta Duduleanu, văduva răposatului Tasse Duduleanu, mare moșier, și surorile ei își văd de eterna bârfă, comentează înmormântările ca pe super-show-uri, mai „bat cărțile”, acidulate ca un vin spumant. Un vin spumant otrăvitor. Limba lor ascuțită nu-i iartă nici pe Mircea Aldea, soțul Margaretei și ginerele Anetei, nici pe „Fraila”, jupâneasa casei, care le ține piept înarmată cu o răutate ce egalează scorul, ba îl și depășește, nici pe Wanda, o variantă cosmopolită a lor sau pe Ianache, ori Georges, demnii urmași ai Anetei. Pare că zilele trec una după alta doar din inerția comic-toxică a acestei familii fundamental plictisite, până când Wanda îl seduce pe Mircea, care nu se simte nici el prea bine sufocat de atașamentul maladiv al Margaretei, geloasă până și pe copilul lor încă nenăscut. E momentul ca toate aceste energii toropite de căldură să irumpă în jurul scandalului. Ce contează că e vorba de unul de-al lor? Gaițele se dezlănuțuie într-un ritm infernal, absurd, paradoxal, comic și tragic în același timp, într-o avalanșă patetică fără scop.


Autorul


Alexandru Kirițescu (1888 – 1961) este un reprezentant ali literaturii interbelice, autor satiric de geniu, contemporan cu Victor Eftimiu și Mihail Sorbul. Studiază dreptul, dar este atras iremediabil de teatru. Debutează în teatru cu piesa Învinșii. Scrie ceea ce s-a numit mai apoi „trilogia burgheză”: Marcel și Marcel, Florentina și Gaițele. Rămâne un reper în istoria dramaturgiei românești prin acest din urmă text, subintitulat Cuibul de viespi, una dintre cele mai nemiloase comedii de moravuri din dramaturgia românească. Posteritatea a reținut numeroase replici, unele dintre ele intrate în limbajul cotidian. După 1945, cariera de dramaturg a lui Al. Kirițescu trece în plan secund.