Les mefaits du tabac - FEST FDR2014  - Bilete

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Marți, 10.06, ora 19


Sala Mare a TNTm


 


Théatre des Bouffes du Nord Paris prezinta


LES MÉFAITS DU TABAC - Concert en un acte (Despre efectul daunator al tutunului - Concert intr-un act)


A.P. Cehov, Johann-Sebastian Bach, Luciano Berio, Piotr Ilici Ceaikovski / secțiunea FEST


 


Durata spectacolului 1h


 


Niuhin   MICHEL ROBIN, societar al Comediei Franceze


FLORIANNE BONANNI (vioara)


MURIEL FERRARO (soprana)


EMMANUELLE SWIERCZ (pian)


 


Costume CHRISTIAN LACROIX


Decoruri DELPHINE SAINTE MARIE


Concepție FLORIANNE BONANNI


Regia artistica DENIS PODALYDÈS


 


Intr-o școala de muzica, un trio canta Bach. Printre ei, un om cu aspect ponosit, nesigur, saracacios: e Michel Robin, un actor unic. Robin va interpreta Despre efectul daunator al tutunului de Cehov. El va fi, timp de o ora, Niuhin. In monologul sau, Niuhin, fara a se indeparta de la subiectul „conferinței” sale despre neajunsurile tutunului, da viața unui portret comic, trist și absurd al unei existențe inutile - viața sa - cedata, lasata in mainile autoritarei lui soții. Nu o vedem, dar ea e personajul principal. Fluctuand intre muzica și teatru, intre Cehov, Bach, Ceaikovski și Luciano Berio, in imaginația unui celebru creator, Christian Lacroix, spectacolul Les Méfaits du tabac este un spectacol al metamorfozei, un spectacol al apropierilor și departarilor din noi.


Théatre des Bouffes du Nord Paris reprezinta exemplul perfect al forței incalculabile a dialogului dintre artele spectacolului in acest inceput de secol. Vechi teatru inchis in anii 50, redescoperit și refacut de Peter Brook, Théatre des Bouffes du Nord se caracterizeaza prin promovara spectacolelor de teatru-muzica-dans. Spectacolul Despre efectul daunator al tutunului de A.P. Cehov ilustreaza aceasta conjunctura peste timp dintre un mare dramaturg (Cehov), un mare actor (Michel Robin), compozitori de atunci (Bach, Ceaikovski) și de-acum (Luciano Berio) și un mare artist al costumului (Christian Lacroix).                                                                          FEST-FDR2014

Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanești
, organizat de catre Teatrul Național, cu sprijinul Ministerului Culturii, este un eveniment de anvergura, cu rezonanța marcanta atat in țara, cat și in plan internațional. De altfel, vizibilitatea europeana a evenimentului este facilitata și de cooptarea FEST-FDR in European Festivals Association.
 
In primavara anului 2014 va avea loc o ediție bienala ce va pastra structura existenta deja, o structura cu dubla deschidere: naționala și internaționala.
 
Astfel, in cele 9 zile de festival va fi prezentata selecția spectacolelor pe texte romanești (fie clasice, fie contemporane) care au avut premiera in perioada martie 2012 – ianuarie 2014, intr-un context european, alaturi de spectacole de referința internaționala, deja galonate la festivaluri de gen din Europa sau din lume.
 
De asemenea, urmarim ca și in continuare sa coboram teatrul in cetate astfel ca, prin spectacole și evenimente de strada, sa-l facem parte din viața obișnuita a trecatorului intamplator.
 
Avand convingerea ca teatrul este o arta vie, cu permanenta nevoie de dialog intre forme, mentalitați, școli, abordari, vom include in programul festivalului, ca in fiecare an, și alte evenimente conexe: spectacole lectura, workshop-uri, conferințe, intalniri cu artiști și teoreticieni care au ceva de spus in teatrul contemporan
 
Caci, ne dorim ca, dincolo de o concentrare estetic și ideatic valorica, data de spectacolele selecționate, sa deschidem prin Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanești poarta catre ințelegerea acestei arte, atat de speciale, din interiorul ei.
 
Va așteptam, așadar, la FEST-FDR2014 by TNTm!
Cu prietenie,
 
Echipa Teatrului National