oratori - Bilete

Mari oratori ai istoriei  - Bilete

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Mari oratori ai istoriei. De la Cicero, la Abraham Lincoln şi Winston Churchill

Lector

Ionuț Mircea Marcu

Dată începere

15 ianuarie 2021

Oră curs

19:00

Număr ateliere

3

Frecvenţă

săptămânal, vineri (o întâlnire are 2h)

Tip

Teoretic

Cost redus 10%

216 de lei (total pentru 3 întâlniri)

Cursul va avea loc online.

Cum? Cu o ora înainte de începerea cursului, toți cei înscriși vor primi din partea echipei EVENTIM un link, cu ajutorul căruia se vor putea conecta la eveniment și instrucțiunile de conectare. In prealabil descarcă aplicatia Zoom (pe telefon sau pe computer).

Harul oratoric e una dintre cele mai importante calităţi ale marilor conducători din Istorie. Din antichitate până în contemporaneitate, marii oratori au ştiut să-şi convingă supuşii sau cetăţenii să meargă la război, să încheie pace sau să reziste în unele dintre cele mai dificile momente.

O istorie a omenirii prin prisma marilor discursuri este, în primul rând, o dovadă incontestabilă a importanţei cuvintelor.

Acest curs va încerca, pe parcursul celor trei întâlniri, să prezinte din punct de vedere istoric câteva dintre cele mai cunoscute şi importante discursuri din trecutul omenirii, pornind de la antichitate, până în epoca contemporană.

Pentru fiecare întâlnire vor fi aleşi câţiva reprezentaţi emblematici ai epocii discutate, folosiţi ca studii de caz pentru a descrie şi înţelege procesele şi fenomenele istorice mai ample.

Ne vom concentra pe câteva elemente cheie: Cine este personajului istoric care a ţinut discursul respectiv şi în ce context? Ce a vrut să transmită şi ce mijloace oratorice a folosit? Ce ne spune fiecare discurs despre epoca şi societatea respectivă? Cum a fost receptat, inclusiv de-a lungul secolelor, fiecare dintre discursurile discutate?

Acest curs este unul interactiv. Acolo unde este posibil, vom utiliza înregistrări ale discursurilor analizate, dar şi interpretări cinematografice sau teatrale.

Temele generale, orientative, ale celor trei întâlniri sunt următoarele:

1. Mari discursuri ale Antichităţii

Vom începe cu apărarea modelului democraţiei ateniene în discursurile susţinute de Pericle şi Demostene, continuând cu discursul lui Alexandru Macedon în faţa soldaţilor săi revoltaţi. Vom încheia discuţia cu mari oratori romani, în special concentrându-ne asupra personalităţii lui Cicero, asupra modului în care Shakespeare imaginează discursul susţinut de Marcus Antonius la funeraliile lui Cesar.

2. Oratori în epoca modernă

În cadrul acestei întâlniri vom discuta discursuri precum cel susţinut de regina Elisabeta I în 1588 în faţa iminentei invazii spaniole, sau cel de la finalul mandatelor prezidenţiale ale lui George Washington. Vom compara apoi pe Robespierre, în contextul Revoluţiei Franceze şi al Terorii, şi Abraham Lincoln, în contextul Războiului Civil, pentru a înţelege cum definesc aceştia rolul istoric al popoarelor lor în momente de rapidă schimbare, încheind cu Garibaldi şi chemarea sa la luptă pentru unitatea poporului italian.

3. Discursuri politice în epoca contemporană

Ultima întâlnire va începe prin compararea a două mari personalităţi ale perioadei celui De-al Doilea Război Mondial: Winston Churchill şi Charles de Gaulles. Vom trece apoi în Statele Unite, pentru a vedea cum descriu John Kennedy, Martin Luther King sau Ronald Reagan modelul democraţiei americane şi rolul SUA în lume.

imagine: „The Peacemakers”, pictură de George P. A. Healy