METAMORPHOSIS - Bilete

METAMORPHOSIS - Between Bach and Vivaldi  - Bilete

Detalii eveniment

METAMORPHOSIS

Between Bach and Vivaldi

Eveniment conex desfășurat sub egida Festivalului Internațional George Enescu

Ansamblul de muzică barocă SEMPRE

​METAMORPHOSIS este noul program de concert construit de membrii ansamblului de muzică barocă Sempre, special pentru ediția 2025 a Festivalului Internațional „George Enescu”.

​METAMORPHOSIS are ca idee centrală adaptarea diversă a materialului muzical, fie între lucrările aceluiași compozitor, fie prin preluări tematice de la un alt compozitor și transformarea lor conform stilului personal. Fără a fi considerată "lipsită de originalitate" aceasta a fost o practică adesea utilizată în Barocul muzical european și o sursă repertorială aproape inepuizabilă.

​Pentru a ilustra cât mai bine acest „fenomen”, repertoriul concertului METAMORPHOSIS conține trei tipuri de lucrări. Primul tip se referă la lucrările compuse de Johann Sebastian Bach pornind de la materialul sonor și structura altor lucrări, compuse tot de el. Un astfel de exemplu este Suita Orchestrală BWV 1068, o variantă adaptată de Bach pentru ansamblu de cordari, după varianta originală care cuprinde în formula instrumentală și instrumente de suflat.

​A doua categorie de lucrări este reprezentată de cele prelucrate de Bach și preluate din creația altor compozitori. Bach a avut o predilecție pentru lucrările din școala italiană iar, în acest context, propunerea noastră pentru noul proiect pornește de la cele ale lui Antonio Vivaldi. Astfel, pentru piesa finală, am ales chiar concertul lui Vivaldi, RV 580 pentru patru viori și cordari - așadar originalul pe baza căruia Bach a compus Concertul pentru patru clavecine și orchestră (BWV 1065).

​Al treilea gen de lucrări pe care le-am inserat în repertoriu este format din „lucrări mixte”ce combină părți ale lucrărilor originale cu părți ale prelucrărilor acestora. Pentru această categorie am ales tot două lucrări din creația lui Vivaldi: Concertul RV 522 mixat (în partea a doua) cu Concertul BWV 983 și RV 565 mixat cu BWV 596. În cele două cazuri, lucrările lui Bach sunt compuse pentru orgă solo (interpretate în cazul nostru pe clavecin) și pornesc de la cunoscutele lucrări de tip „concerto grosso” - cu soli și ripieni - ale compozitorului italian.

​Cele două concerte adaptate de Bach pentru orgă solo fac parte dintr-o colecție ce cuprinde șaisprezece creații de acest fel - BWV 972 - 987 - un document autentic și consistent ce îmbogățește substanțial creația universală dedicată instrumentelor cu claviatură.

​Un alt exemplu este cel al Concertului pentru trei viori și orchestră, BWV 1064R care nu se încadrează în niciuna dintre categoriile explicate anterior, fiind o reconstrucție (modernă de această dată) a Concertului în do major pentru trei clavecine și orchestră, BWV 1064.

​Deoarece în creația muzicală barocă regăsim numeroase exemple de acest tip, ne dorim ca proiectul nostru să fie doar primul dintr-o serie de concerte ce explorează acest domeniu al "metamorfozelor muzicale", atât în cazul creației bachiene, cât și în cazul altor compozitori.

Raluca Enea

​În program:

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) - Suita orchestrală pentru orchestră de coarde (BWV 1068):

Ouverture - Air - Gavotte I - Gavotte II - Bourée – Gigue

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) din Concertul RV 565:

Allegro - Adagio e spiccato – Allegro

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) - din Concertul BWV 596:

Largo

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) din Concertul RV 565:

Allegro

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) - Concertul BWV 1064R:

Allegro - Andante – Allegro

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) din Concertul RV 522:

Allegro

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) - din Concertul BWV 983:

Andante

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) - din Concertul RV 522:

Allegro assai

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) - Concertul RV 580 pentru patru viori

Allegro - Largo - Larghetto - Adagio - Largo – Allegro

​INTERPRETEAZĂ:

Ansamblul de muzică barocă SEMPRE:

  • Melinda Béres, Răsvan Dumitru, Anna Dénes, Cosmina Salvan - vioară barocă
  • Tamara Dica, Georgiana - Iulia Bordeianu – violă barocă
  • Zsombor Lázár - violoncel
  • István Csata - violone
  • Zsombor Filip - chitară barocă / lăută / teorbă
  • Raluca Enea – clavecin, conducere muzicală.

​SEMPRE

​Ansamblul de muzică barocă SEMPRE a fost fondat în anul 2020 de clavecinista Raluca Enea și reunește muzicieni specializați în interpretarea muzicii vechi. Repertoriul abordat este, în principal, cel al Barocului muzical de secol XVIII dar programele de concert abordează și piese aparținând sec. al XVII-lea sau lucrări din perioada premergătoare Clasicismului muzical.

​Preocupările membrilor ansamblului se referă la autenticitatea interpretării (atât din perspectiva stilisticii muzicale cât și din cea a instrumentelor utilizate – copii după originale istorice) și la cercetarea muzicologică minuțioasă, aspecte ce permit abordarea unor concepte repertoriale originale. Muzicienii ce formează ansamblul s-au specializat în domeniul muzicii vechi în cadrul unor instituții de prestigiu din Europa și au o activitate de peste 20 de ani în domeniul interpretării acesteia.

​Ansamblul SEMPRE are o structură modulară, adaptabilă mai multor tipuri de repertoriu, mergând de la formule camerale de duo sau trio, până la formule extinse, de tip orchestral. Deși înființat relativ recent ansamblul are o activitate intensă fiind prezent până acum la cele mai importante evenimente de profil din țară, precum Festivalul Internațional „George Enescu”, Festivalul de Muzică Veche București, Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc, etc. Ansamblul SEMPRE colaborează cu muzicieni importanți din domeniul muzicii baroce precum violonista Mira Glodeanu. Între proiectele următoare ale ansamblului se numără două colaborări cu violonistele Petra Müllejans și Martyna Pastuszka și finalizarea unui album audio.

​Între producțiile din ultimii doi ani ale ansamblului se numără: „Sempre Vivaldi”, „Haendel vs Haendel”, „Les Caractères”, „Baroque unknown”, „Sparkling Haendel”, „Bach by night”, „To B or not to B”, „Soli e tutti”, „Sempervivum”, „Stylus Fantasticus” (ultimele 3 proiecte sunt realizate împreună cu violonista Mira Glodeanu), „Black and White. Vivaldi”, „La Notte”, „La Follia”, „Exotique”, „Bach 340”, „Naturalia by Sempre”.

RALUCA ENEA

​Este, poate, cel mai valoros exponent al generației sale de claveciniști. Raluca Enea s-a născut în Bacău. Este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – secțiile Pedagogie instrumentală – pian și Interpretare muzicală- clavecin, la clasa profesoarei Ogneanca Lefterescu. Din anul 2005 și-a continuat studiile de clavecin în Germania, sub îndrumarea profesorilor Harald Hoeren, Glen Wilson şi Ketil Haugsand, la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main și Würzburg şi Hochschule für Musik und Tanz Köln. În cadrul studiilor din Germania, specializările principale au fost clavecin și basso continuo, în cadrul secției Historische Interpretationspraxis (interpretare istorică, muzică de cameră, sisteme de acordaj istoric, improvizație, sintaxă și retorică muzicală). Raluca a obținut nota maximă la recitalul solo de la finalul studiilor de master (Hochschule für Musik Frankfurt am Main) iar tema lucrării de dizertație a fost ”Follia among the ternary dances of the Baroque suite”. A urmat cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia), cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea prof. Françoise Lengellé şi Howard Crook (clavecin şi canto baroc) și cursuri de muzică de cameră cu Jan de Winne, Marcel Ponseele și Hervé Douchy (Belgia).

​Raluca Enea este doctor al UNMB cu teza „Creația pentru clavecin a lui Jean Philippe Rameau: erudiție, inspirație, viziune” elaborată sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Dana Borșan. După întoarcerea din Germania, Raluca Enea colaborează în plan didactic cu Universitatea Națională de Muzică București și Universitatea Transilvania Brașov iar când nu predă sau nu cântă la clavecin, ea este artist liric al Filarmonicii „G. Enescu” Bucureşti și director artistic al Festivalului de Muzică Veche București (încă de la fondarea acestuia).

​Din anul 2006, Raluca este director artistic al Festivalului de Muzică Veche București și a asigurat conceptualizarea evenimentului și producția artistică pentru concertele unor artiști precum: Jordi Savall & Hesperion XXI, Hopkinson Smith, European Union Baroque Orchestra, Andrew Lawrence King, Xavier Diaz-Latorre, Le Consort, Lars Ulrik Mortensen, Marco Mencoboni, Menno van Delft, Vincent Dumestre&Le Poème Harmonique, Justin Taylor, și mulți alții. Festivalul de Muzică Veche București este în anul 2025 la ediția cu numărul 20. ​Începând din anul 2006, coordonează proiectele educative și de formare în domeniul muzicii vechi susținute de Asociația Culturală Antiqva în România şi este, în permanenţă, mama Letiției și a lui Petru.

​Desfășoară o intensă activitate solistică și este fondatorul și conducătorul muzical al ansamblului de muzică barocă SEMPRE. Între ultimele proiecte sale solistice se numără: „Rameau. Le musicien des Rois”, „Harpsichord or not”, „Treceri”, „Baroque all over”, „Naturalia”.