feminitate420 - Bilete

Stil, feminitate si elegantă

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Fundatia Calea Victoriei va invita la cursul ONLINE :

Stil, feminitate şi eleganţă în spaţiul românesc (1860-1930)

Lector

Simona Preda

Dată începere

3 august 2020

Oră curs

19:00

Număr ateliere

3

Frecvenţă

zilnic: luni-marți; 3-5 august (o întâlnire durează 2h)

Tip

Teoretic

Cost

240 de lei (total pentru 3 întâlniri)

Cum? Cu o ora înainte de începerea cursului, toți cei înscriși vor primi din partea echipei EVENTIM un link, cu ajutorul căruia se vor putea conecta la eveniment și instrucțiunile de conectare. In prealabil descarcă aplicatia Zoom (pe telefon sau pe computer).

Cursul are loc online, zilnic: luni 3, marţi 4, miercuri 5 august, de la 19.00 la 21.00.

Ce însemna cândva să ai stil? Cum era definită eleganţa?

Vă propun, de-a lungul a trei întâlniri, să descoperim împreună ce însemna stilul şi eleganţa, din epoca modei victoriene până la anii nebuni – anii `30, în spaţiul românesc.

Care erau tendinţele în materie de ţinută, de unde erau preluate, ce le influenţa, cine erau modelele de eleganţă – regine, aristocrate, doamne de onoare – ce se propuneau în această perioadă?

Urmărim împreună – de la regina Maria, la Martha Bibescu, Maruca Cantacuzino, Anna de Noailles, Cella Delavrancea sau regina-mamă Elena – mai bine de şapte decenii de eleganţă şi rafinament. Pornim de la fotografii, scrisori, jurnale, documente de epocă, articole din presa timpului şi reconstituim un timp, o lume, un mod de a te raporta la viaţă, la mentalităţi, la stil.

Când ostentativă, când capricioasă, când declamativă, când spectaculoasă – moda a însemnat întotdeauna mai mult decât o croială sau un model. A însemnat, în mod deosebit, un cod personal, prestigiu, apartenenţă la o elită, o ţinută şi, nu în ultimul rând, o artă. Arta de a te pune în valoare, de a te respecta pe tine ca om al timpului tău şi, fireşte, de a-i respecta pe ceilalţi.

Temele celor trei întâlniri sunt:

1. Perioada 1860-1890 – Bucureşti – Micul Paris. Epoca balurilor, moda scrisorilor şi a saloanelor literare; influenţe victoriene, invenţii care au schimbat cursul modei, coduri vestimentare (corsetul, rochia cu crinolină, rochia cu turnură), materiale (dantela de Honiton, voalul de Chantilly) fascinantul univers al pălăriilor, casa de modă Worth, evantaiele Duvelleroy, accesorii şi bijuterii ale timpului.

Moda în presă – anunţuri şi reclame. Modele de eleganţă din epocă. Regina Elisabeta – eleganţa unei suverane. Femei ale epocii: Elena Văcărescu, Olga Mavrogheni, Mite Kremnitz, Maria Rosetti, Veronica Micle, Elena Negri, Cleopatra Poenaru- Lecca etc.

2. Perioada 1890-1914 – La Belle Epoque. Parisul – centrul modei şi al rafinamentului (celebra rue de la Paix, expoziţiile universale), balurile şi cotillon-ul, influenţele Art Nouveau, rochiile cu mâneci gigot, epoca pălărioarelor cu voalete; Regina Maria – simbol al eleganţei; Femei ale epocii: Maruca Cantacuzino, Martha Bibescu, Elena Bibescu, Anna Kretzulescu – Lahovary, Sabina Cantacuzino, Cella Delavrancea etc.

3. Perioada anilor 20-30 – „anii nebuni” – de la jazz la charleston – rochia dreaptă, cu imprimeuri florale, epoca gleznelor la vedere şi a pantofilor cu baretă; mantoul, moda flapper, tunsoarea bob, turbanul, pălăria cloche, desuri, mărgele, paiete; casele de modă: Boué Soeurs, Paul Poiret, Chanel, Jeanne Lanvin, regent Street (Londra). Modele de eleganţă de atunci – regina-mamă Elena; Colette Plagino, Martha Bibescu etc.

Pictură: C. D. Rosenthal – Portret de femeie, 1844

Fundația Calea Victoriei este singurul loc din București în care te poți dezvolta cu ajutorul artei și culturii printr-o diversitate mare de cursuri și evenimente culturale si interactive. De peste 12 ani inspirăm prin arte și cultură și susținem tinerii talentați. Am reușit să ducem o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale și, în timp, am devenit o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători, artiști și traineri s-au format ca lectori.

Ne mândrim cu peste 50 000 de cursanți care au participat la proiectele noastre și cu peste 3000 de tineri care au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate). Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în toți acești ani: Cercul Militar Național, Grand Hotel Continental, Universitatea Națională de Muzică din București, Banca Națională a României, Teatrul Odeon și Muzeul Cotroceni.