Tipografic majuscul - FEST FDR2014  - Bilete

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Joi, 15.05, ora 21


Sala 2


 


Teatrul Odeon București prezinta


TIPOGRAFIC MAJUSCUL de Geanina Carbunariu / secțiunea FDR


 


Durata spectacolului 1h30


 


Distribuția


CATALINA MUSTAȚA


ALEXANDRU POTOCEAN


GABRIEL RAUȚA


MIHAI SMARANDACHE


SILVIAN VALCU


 


Scenografia ANDREI DINU


Coregrafia FLORIN FIEROIU


Muzica BOBO BURLACIANU


Light design ANDU DUMITRESCU


 


Un spectacol de GIANINA CARBUNARIU


 


Spectacolul, o coproductie dramAcum si Festivalul International de Teatru de la Nitra, Slovacia, in parteneriat cu Teatrul Odeon, face parte din proiectul european "Vieti paralele - Secolul 20 vazut prin ochii Politiei Secrete”, in cadrul caruia artiști din șase foste țari socialiste au creat spectacole bazate pe studiul materialelor pastrate in arhivele poliției secrete. Gianina Carbunariu a ales sa lucreze pe dosarul minorului Mugur Calinescu.  Mugur Calinescu (28 mai 1965 – 13 februarie 1985) avea doar 17 ani si era elev la Liceul A.T. Laurian din Botosani cand, in septembrie 1981, a alertat organele de Securitate timp de o luna pentru ca a scris pe ziduri si pe panouri inscripții menite sa provoace in oameni o reacție fața de incalcarea flagranta a tuturor drepturilor și libertaților cetațenești, fața de situația dezastruoasa a economiei din acea perioada. Dupa ce a fost prins, a fost continuu chemat la Securitate. La doi ani dupa momentul septembrie 1981, Mugur Calinescu se imbolnavește de leucemie și moare in anul 1985. „Pe linga documentele scrise in limbajul de lemn al aparatului opresiv al vremii (planuri de masuri, note informative, note de analiza etc), in cele 200 de pagini ale dosarului nr. 738 privind Elevul sunt pastrate și declarațiile unui tinar care reușește sa ramina fidel propriilor convingeri in ciuda presiunilor Securitații și a lipsei de solidaritate a celor din jurul sau. Cred ca tinerii au nevoie de modele pe care sa le ințeleaga, iar Mugur Calinescu este, in acest sens, un model de atitudine necesar”. (Gianina Carbunariu)
                                                                           FEST-FDR2014
Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanești
, organizat de catre Teatrul Național, cu sprijinul Ministerului Culturii, este un eveniment de anvergura, cu rezonanța marcanta atat in țara, cat și in plan internațional. De altfel, vizibilitatea europeana a evenimentului este facilitata și de cooptarea FEST-FDR in European Festivals Association.
 
In primavara anului 2014 va avea loc o ediție bienala ce va pastra structura existenta deja, o structura cu dubla deschidere: naționala și internaționala.
 
Astfel, in cele 9 zile de festival va fi prezentata selecția spectacolelor pe texte romanești (fie clasice, fie contemporane) care au avut premiera in perioada martie 2012 – ianuarie 2014, intr-un context european, alaturi de spectacole de referința internaționala, deja galonate la festivaluri de gen din Europa sau din lume.
 
De asemenea, urmarim ca și in continuare sa coboram teatrul in cetate astfel ca, prin spectacole și evenimente de strada, sa-l facem parte din viața obișnuita a trecatorului intamplator.
 
Avand convingerea ca teatrul este o arta vie, cu permanenta nevoie de dialog intre forme, mentalitați, școli, abordari, vom include in programul festivalului, ca in fiecare an, și alte evenimente conexe: spectacole lectura, workshop-uri, conferințe, intalniri cu artiști și teoreticieni care au ceva de spus in teatrul contemporan
 
Caci, ne dorim ca, dincolo de o concentrare estetic și ideatic valorica, data de spectacolele selecționate, sa deschidem prin Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanești poarta catre ințelegerea acestei arte, atat de speciale, din interiorul ei.
 
Va așteptam, așadar, la FEST-FDR2014 by TNTm!
Cu prietenie,
 
Echipa Teatrului National