to-b-or-not-to-b-1 - Bilete

To B or not to B

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Cu un repertoriu exclusiv baroc, concertul construiește sonor în jurul literei B propunând atenției auditoriului nume muzicale sonore care încep cu această literă.

​Deși numele amintește de un celebru personaj al lui W. Shakespeare, totul a pornit de la Bach și Biber. Apoi au apărut, imediat, Boccherini, Bonporti și Brescianello. Este un fel de program al contrastelor care debutează cu sonorități luminoase, devine ulterior un melanj de consonanțe și disonanțe, de părți ce explorează „dezacordajul” și tensiunile armonice ce alternează cu părți de o reală sensibilitate. Pentru final, am păstrat un inedit Fandango, un dans pasional, plin de energie și suspans.

​„To B or not to B” este un program ce exploatează din plin tehnica de interpretare a tuturor instrumentelor implicate, reliefând, în mod special, diversitatea lor timbrală, chiar și în cadrul aceleiași lucrări. Desigur, ca o mai veche preocupare a ansamblului SEMPRE, repertoriul aduce în atenție atât autori foarte cunoscuți, cât și compozitori despre care am auzit mai puțin, precum Brescianello sau Boccherini, cu nimic mai prejos, însă, din orice punct de vedere.

​În plus față de toate acestea, anul acesta se împlinesc 265 de ani de la moartea compozitorului Giuseppe Antonio Brescianello și 280 de ani de la nașterea compozitorului Luigi Boccherini, un motiv în plus pentru care am introdus acești doi autori în repertoriul acestui proiect.

​Și, nu în ultimul rând, „B” este și prima literă a cuvântului Baroc. Vă invităm, așadar, la un periplu baroc prin muzica europeană a secolelor XVII – XVIII și (doar un pic) din XIX.


În program:

Francesco Bonporti (1672 – 1749) – Triosonata în do major, pentru două viori și continuo, op. 4, nr. 10: Preludio. Adagio – Allemanda. Allegro – Staccato. Sarabanda.Largo – Corrente

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) - Din Suite BWV 816 (colecția Französischen Suiten):

Allemande – Courante

Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644 – 1704) – Sonata Representativa, C 146 în la major, pentru vioară și basso continuo: Allegro – Nachtigal – CuCu – Frosch – Adagio – Allegro. Die Henne – Der Hahn – Presto – Adagio. Die Wachtel – Die Katz – Musketier Marsch – Allemande

Giuseppe Antonio Brescianello (1690 – 1758): Triosonata în si minor, pentru două viori și basso continuo

Largo – Presto – Adagio – Presto

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Triosonata în sol minor, BWV 1029, pentru vioară, viola da gamba și continuo:

Vivace – Adagio - Allegro

Luigi Boccherini (1743 – 1805): Fandango (din Cvintetul în re major, G.448)

Interpretează ansamblul de muzică barocă SEMPRE (București):

Rafael Butaru / Mircea Grigore Lazăr – viori

Zsombor Lázar – violoncel

István Csata – viola da gamba / violone

Raluca Enea – clavecin

Cristina Vasilache – percuție


​Ansamblul SEMPRE a luat ființă în anul 2020 și reunește muzicieni specializațiîn interpretarea muzicii vechi. Repertoriul abordat este, în principal, cel al Baroculuimuzical de secol XVIII dar programele de concert abordează și piese aparținând sec. al XVII-lea sau lucrări din perioada premergătoare Clasicismului muzical.

​Preocupările membrilor ansamblului se referă la autenticitatea interpretării (atâtdin perspectiva stilisticii muzicale cât și din cea a instrumentelor utilizate – copii fideledupă originale istorice) și la cercetarea muzicologică minuțioasă, ce permite abordareaunor concepte repertoriale originale. Muzicienii ce formează ansamblul au urmatcursuri de specializare în domeniul muzicii vechi, cicluri de master sau studii de licențăîn acest domeniu, la instituții de prestigiu din Europa și au o activitate de peste 20 de ani în domeniul muzicii vechi. SEMPRE are o structură modulară, adaptabilă maimultor tipuri de repertoriu, mergând de la formule camerale de duo sau trio, până la formule extinse, de tip orchestral, precum cea folosită în cadrul concertului „Bach by night”.

​Printre producțiile din ultimii doi ani ale ansamblului se numără: Sempre Vivaldi, Haendel vs Haendel, Les Caractères, Baroque unknown, Bach by night, Sparkling Haendel.