Viata e vis  - Bilete

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

de Calderón de la Barca


Distribuția


 


MARIAN RÂLEA, ION RIZEA, CLAUDIA IEREMIAALINA ILEAVALENTIN IVANCIUCCĂLIN STANCIU JR.COLIN BUZOIANU, MARIUS LUPOIANU, NICOLAE PÂRVULESCU, RICHARD HALDIK, IONUȚ IOVA, FLAVIUS RETEA, ȘTEFAN ROMAN, SABINA BIJAN, CORINA DOHANICI, ANDREA TOKAIMĂLINA MANOVICI,  ANA-MARIA PANDELEALINA CHELBA, VICTORIA RUSU, CRISTINA KÖNIG, ADRIANA SÂNCRĂIAN, ANCA RĂDULEA, MĂDĂLINA TODERAȘ, ANA-MARIA CIZLER


 


 Traducerea          SORIN MĂRCULESCU
Scenografia          ADRIAN DAMIAN
Light design          LUCIAN MOGA
Regia artistică      MIHAI MĂNIUȚIU


 


Locația: Sala 2


Data premierei: 20.09.2012


 


Povestea


 Regele Basilio visează. Iar visul-prevestire îi arată că fiul său, Segismundo, va fi un monstru, un paricid, un uzurpator. Moartea reginei la nașterea copilului îi întărește convingerea și, ca să preîntâmpine dezastrul, îl izolează de lume. Băiatul crește singur, ca un animal turbat, plin de ură și resentimente. Păzit și, în același timp, educat de Clotaldo, singura figură umană pe care o cunoaște, lipsit de orice repere sociale și emoționale, Segismundo devine, într-adevăr, monstrul pe care îl visase tatăl său cu mulți ani în urmă. Dar regele Basilio începe să se îndoiască, să-și pună întrebări. Savant nebun, face un experiment: îl aduce pe fiul său la palat, sub efectul unui narcotic, iar când se trezește pretinde că totul a fost un vis, că nimic din ce-a trăit până acum n-a fost adevărat. Dezlănțuit, Segismundo face doar ceea ce știe: urăște, ucide. Regele îl trimite din nou în viața lui de dinainte, unde Clotaldo îl convinge, încă o dată, că totul a fost un vis. Dar poporul a aflat de existența lui și își vrea prințul, se răscoală, înfrânge armata lui Basilio și-l urcă pe tron. Înțelelpțit de visele vieții lui, Segismundo pune în balanță destinul și liberul arbitru, și, câtă vreme totul este o iluzie, decide că vrea ca în acest vis să fie un rege bun, un om generos.
Viața e vis (1635) este una dintre marile povești ale lumii, o metaforă despre perpetua iluzie care este viața.


 


 


Autorul


 


 


Pedro Calderón de la Barca y Barreda González de Henao Ruiz de Blasco y Riaño, mai cunoscut ca Pedro Calderón de la Barca (1600 – 1681) este unul dintre marii scriitori ai „secolului de aur” spaniol. Soldat, teolog, om de curte, Calderón de la Barca marchează prin opera lui perioada de maximă înflorire a artei baroce în teatru. Prin piesele lui, și mai cu seamă în Viața e vis, scriitorul încearcă să concilieze destinul și liberul arbitru, și, într-o perioadă istorică frământată din punct de vedere politic și religios, afirmă cu tărie că orice suflet, oricât de tulburat în fața destinului, poate fi mântuit. Deși considerat un scriitor cu detentă filosofică, Pedro Calderón de la Barca a fost receptat și apreciat pentru dimensiunea profund umană a operei sale.