Viole in amore  - Bilete

Nu sunt spectacole active pentru acest eveniment!

Detalii eveniment

Viole in amore


 


Două viola d'amore din Germania cântă pentru salvarea clavecinului Ruckers Taskin (Muzeul Național Peleş).


         Joi, 7 iulie 2016, ora 19.00, la Biserica Anglicană din București va avea loc un recital de viola d'amore.


         Recitalul este susținut de Duo Aliquot (Germania) și este dedicat strângerii de fonduri necesare restaurării clavecinului istoric Ruckers – Taskin aflat în patrimonial Muzeului Național Peleș (Sinaia).


 


         Proiectul de restaurare a clavecinului istoric Ruckers – Taskin aflat în patrimoniul Muzeului Național Peleș este un proiect în premieră în Romania, propus de Asociația Culturală ANTIQVA și de Muzeul Național Peleș.


         Prin specificul activităților organizate (evenimente artistice cu public, masterclass-uri, prezentări de instrumente istorice), ANTIQVA a adus în ultimii 10 ani în atenția publicului românesc curentul Early music (muzică veche), prezent în Europa de mai bine de 50 de ani.


         Echipa de experți și restauratori este formată din importanți specialiști români și străini în domeniul restaurării de clavecine istorice, lemn și pictură, între ei numarându-se prof. Ketil Haugsand și restauratorul Mihai Covaci.


         Instrumentul istoric restaurat va fi utilizat în următorii ani în cadrul unor producții artistice de muzică veche organizate și promovate de echipa Festivalului de Muzică Veche București, în editarea unor albume audio de muzică franceză și europeană barocă, la realizarea unei monografii cu imagini și explicații despre diversele faze ale restaurării și la realizarea unui documentar video cu această temă.


 


         Duo Aliquot (duo de viola d'amore) a fost înființat în anul 2008 de violonista Simona Balan și de violistul Gheorghe Balan. Denumirea ansamblului este ingenious pusă în legătură cu corzile de rezonanță ale violei d'amore, denumite „corzi Aliquot”. De la înființare, Duo Aliquot a susținut numeroase concerte în Germania, Franța, Austria.


         Cei doi muzicieni de origine română, Simona Balan și Gheorghe Balan, sunt membri ai orchestrei Teatrului de Operă din Eisenach și sunt pasionați interpreți ai instrumentului viola d'amore. Decsoperirea sonorităților acestor încântătoare instrumente i-a fascinat total astfel încât și-au dedicat o mare parte din activitatea concertistică, acestui domeniu. În luna iunie a acestui an, muzicienii au luat parte la cel de al 18 lea Congres al Societății Internaționale de Viola d'Amore (International Viola d'Amore Society) în Luslawice (Polonia).


         Țelul celor doi muzicieni este de a aduce publicului cât mai aproape, în cadrul concertelor, atât acest instrument deosebit cât si caracteristicile muzicii dedicate lui. Partiturile pieselor prezentate sunt în mare parte copii după manuscrise din arhivele bibliotecilor, extrase și îngrijite în munca migăloasă de cercetare a celor pasionați de Viola d'Amore.


 


         În program:


         Louis Toussaint Milandre (1756 – 1776 - Cinci dansuri:


Minuetto I - Minuetto II - Air de M. de la Borde - Minuetto – Allemande


         Luigi Borghi (cca.1745-1806) - Sonata in Re Major:


Allegro - Adagio-Allegro. Rondo


         Anonymus Bohemicus (a doua jumătate a secolului XVIII) - Dueto nr. 7:


Moderato - Adagio – Allegro


         Anton Huberty (1722-1791) - Duetto:


Adagio-Allegro – Gique


         Karl Stamitz (1745-1801) - Sonata „Marlborough”:


Allegro - Rondo - Andante - Allegro - Andante con Variazione


         Jan Kral (1823-1912) - Nocturna Op. 9


 


         Fondurile rezultate din vânzarea biletelor vor fi folosite pentru susținerea lucrărilor de restaurare ale clavecinului Ruckers-Taskin menționat anterior.