Locatie

Opera Romana Cluj-Napoca

Descriere
Unde P-ta Stefan cel Mare nr.2-4, 400376  Cluj Napoca,  Romania

Opera Nationala Romana Cluj-Napoca a luat fiinta la 18 septembrie 1919, odata cu Teatrul National si Conservatorul de Muzica, prin decizia Consiliului Dirigent - organ executiv al Marelui Sfat National Roman, instituit pentru administrarea Transilvaniei. 
Sub conducerea unor personalitati artistice de marca precum tenorul Constantin Pavel, dirijorul italian Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu, baritonul de faima mondiala Dimitrie Popovici-Bayreuth, au fost surmontate in decurs de citeva luni, dificultatile legate de alcatuirea efectiva a unui ansamblu de opera. Primele reprezentatii au constat in doua concerte simfonice, la datele de 13 si 14 mai, 1920, sub conducerea dirijorului ceh, Oskar Nebdal.
Spectacolul inaugural a avut loc la 25 mai, 1920, cu opera AIDA de Giuseppe Verdi, interpretata in limba romana, sub conducerea dirijorului Alfred Novak, in regia artistica a primului director al institutiei - Constantin Pavel, cel care a fost si primul interpret al rolului “Radames”. 
Este impresionanta activitatea si realizarile noii opere din chiar primele doua stagiuni, 1919-1920 si 1920-1921, totalizand 99 de reprezentatii, cu operele AIDA, FAUST de Gounod, MADAMA BUTTERFLY de Puccini, LUCEAFARUL de N. Bretan, CAVALLERIA RUSTICANA de Mascagni, TANNHÄUSER de Wagner, 15 concerte simfonice sustinute de “Orchestra Operei Nationale din Cluj”, dupa cum mentioneaza afisele pastrate in arhiva Operei.
Intre anii 1940 - 1945, datorita evenimentelor legate de cel de al II-lea Razboi Mondial, ansamblul Operei clujene si-a desfasurat activitatea la Teatrul Comunal din Timisoara, sub numele: Opera Romana de Stat din Cluj la Timisoara.
De la infiintare si pana in prezent, pe scena Operei Nationale Romane din Cluj au fost prezentate peste 200 de titluri de opera, operete si balete din repertoriul universal, demonstrand o larga deschidere spre toate scolile si stilurile, precum si peste patruzeci de creatii romanesti multe in premiera absoluta - culminand cu OEDIP de George Enescu si MESTERUL MANOLE de Sigismund Toduta.
Prin turneele sale in Italia (22 de turnee incepand din anul 1971), Olanda (11 turnee incepand din anul 1994), Germania, Belgia, Luxemburg, Austria, Anglia, Elvetia, Turcia, Franta (5 turnee ale Ansamblului de Balet), la Seul si in Spania (2 turnee) sau mai vechile turnee de mare prestigiu in Bulgaria, la Kiev sau ex-Cehoslovacia, colectivului Operei clujene i-au fost recunoscute de fiecare data, valoroasele calitati si potentialul artistic exceptional.