TEATRUL SZIGLIGETI SZINHAZ  - Bilete

TEATRUL SZIGLIGETI SZINHAZ

Nu sunt spectacole active pentru acest artist in acest moment.

Nu exista comentarii disponibile in sectiunea Fan Reports

Nu exista nici un comentariu in sectiunea Fan Reports despre TEATRUL SZIGLIGETI SZINHAZ. Fii primul care ne lasa un comentariu!

Info

Încă de la înființarea sa din 1900, respectiv reorganizarea sa administrativă din 2011, Teatrul „Szigligeti” din Oradea a fost caracterizat de profilul său unic în regiune, având în componență trei trupe care reprezintă tot atâtea forme diferite ale artelor spectacolului: Trupa „Szigligeti”, Ansamblul de dans profesionist „Nagyvárad”, respectiv Trupa de păpuși „Lilliput”. Astfel, cea mai mare instituție de cultură de limba maghiară din regiunea nord-vest a țării este în măsură să ofere un program bogat în genuri interpretative și accesibil pentru toate categoriile de vârstă. Repertoriul Teatrului „Szigligeti” reflectă atât respectul pentru tradiție, cât și o deschidere către un limbaj teatral progresiv.


Misiunea Teatrului „Szigligeti” este, pe de o parte, de a evalua permanent așteptările publicului, pe de altă parte de a-l sensibiliza față de temele abordate de piese, aflate în interconectare cu realitatea cotidiană, socială. Prin urmare, Teatrul „Szigligeti” dorește să fie un spațiu al unui dialog real dintre creatorii de teatru și public, această ambiție fiind susținută de oferta de programe suplimentare, precum programul „Teatrul în școală, școala în teatru” (realizat în colaborare cu liceele și universitățile locale), spectacolele de teatru-lectură, programul de voluntari, expoziții, lansări de carte, etc.


Pe parcursul celor cinci ani de activitate, Teatrul „Szigligeti” a găzduit festivaluri importante, precum: Festivalul Ansamblelor Profesioniste de Dans din Transilvania (2012), Festivalul Interetnic de Teatru (2012), și a lansat festivalul „A Holnap után”, dedicat personalităților de renume din Oradea (organizat anual), Festivalul Fux, întâlnire bianuală a teatrelor de păpuși din Transilvania, respectiv Infinite Dance Festival, un program dedicat promovării teatrului-dans.


În 18 septembrie 2015 a avut loc deschiderea oficială a Studioului „Szigligeti”. Noua sală multifuncțională a Teatrului „Szigligeti” găzduiește un atelier, un depozit de decoruri, și două săli, una pentru spectacole, cealaltă fiind ideală pentru organizarea diferitelor evenimente culturale.  Amenajarea imobilului a fost finanțată exclusiv din donațiile unor persoane fizice și companii. 


Receptiv în relația cu oamenii, sensibil la evenimentele socio-culturale, Teatrul „Szigligeti” valorifică posibilitățile din Oradea, un oraș multicultural, adresându-se, prin programul său de supratitrare, deopotrivă, publicului vorbitor nativ de limba maghiară cât și publicului vorbitor de limba română.


Date importante15 octombrie 1900. inaugurarea festivă a Teatrului Szigligeti


1949. Teatrul Szigligeti se naţionalizează, continuându-şi activitatea sub denumirea Teatrul Maghiar de Stat


1950. în cadrul Teatrului Maghiar de Stat, se înfiinţează Teatrul de Păpuşi de Stat


1952. Teatrul de Păpuşi de Stat devine instituţie de sine stătătoare


1955. Teatrul de Păpuşi de Stat se mută la sediul actual (Teatrul Arcadia)


1956. Instituţia îşi continuă activitatea sub denumirea Teatru de Stat, se înfiinţează trupa română


2002. Ansamblul Nagyvárad este înfiinţat sub egida Filarmonicii de Stat Oradea


2004–2011. Din cauza lucrărilor de reabilitare în interior şi în exterior, Trupa Szigligeti îşi desfăşoară activitatea în spaţii de joacă alternative (Cinematograful Libertatea, sala Enescu–Bartók a Filarmonicii de Stat)


27 ianuarie 2011. Conform Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor, prin reorganizarea Trupei Szigligeti, a Trupei Lilliput şi a Ansamblului Nagyvárad, se înfiinţează Teatrul Maghiar de Stat, care, ulterior, se redenumeşte după dramaturgul orăden Szigligeti Ede


22 mai 2011. Se inaugurează clădirea reabilitată, primul spectacol prezentat este Şase personaje în căutarea unui autor de Luigi Pirandello


11-18 noiembrie 2012. Teatrul Szigligeti găzduieşte cel de-al VI-lea Festival de Teatru Interetnic


4-7 octombrie 2012 . Ansamblul Nagyvárad al Teatrului Szigligeti găzduieşte cea de-a VIII-a Întâlnire a Ansamburilor Populare Profesioniste din Ardeal


19-22 aprilie 2013. Trupa Szigligeti a Teatrului Szigligeti lansează prima ediţie a Festivalului „HolnapUtán”  („Poimâine”)         


11-15 septembrie 2013. Trupa Lilliput a Teatrului Szigligeti lansează prima ediţie a Festivalului Fux


18 septembrie 2015. Inaugurarea festivă a Studioului Szigligeti, amenajat în fosta imprimerie din curtea Palatului Sonnenfeld, din donaţiile spectatorilor şi a antrepenorilor


19-24 mai 2015: are loc prima ediţie a Infinite Dance Festival, festivalul internaţional de dans şi multiart al Ansamblului Nagyvárad